Προς την κατεύθυνση μιας καταρχήν συμφωνίας για την εκταμίευση της επόμενηςδόσης των δανείων για την Ελλάδα κινούνται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι χώρες της ευρωζώνης, των οποίων οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του EuroWorking Group.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν χθες ότι η εκταμίευση της δόσης χρειάζεται την έγκριση πέντε εθνικών Κοινοβουλίων και στη συνέχεια, σε διάστημα δύο εβδομάδων το πολύ, δηλαδή εντός του Ιουνίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα εκταμιεύσει τη δόση.

Οσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ανέφερανότι τουλάχιστον πέντε κράτη-μέλη θέτουν ως προαπαιτούμενο τη παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα για να συμμετάσχουν και αυτά. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι το ενδεχόμενο να συνάψει το ΔΝΤ νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα δεν μπορεί να συμβεί πριν από το τέλος του καλοκαιριού, από πρακτικής απόψεως.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ. Οσον αφορά τα κέρδη ελληνικών ομολόγων (SMPs και ANFAs) των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης που διακρατούνται σε λογαριασμό του ESM, παράγοντες της ευρωζώνης ανέφεραν ότι τα κέρδη αυτά θα μπορούσαν να αποδοθούν στην Ελλάδα πριν από τη λήξη του προγράμματος, το 2018, εφόσον υπάρχει πολιτική συναίνεση. Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι τα κέρδη από τα SMPs και τα ANFAs ανέρχονται συνολικά σε 10 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά την πρόταση αγοράς από τον ESM μέρος του ελληνικού χρέους που κατέχει το ΔΝΤ,σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό το στάδιο η πρόταση συναντά δυσκολίες σε πολιτικό επίπεδο.

Σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για αρκετά χρόνια μετά το 2018, παράγοντες της ευρωζώνης εκτιμούσαν ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο, υπενθυμίζοντας ότι παρόμοια παραδείγματα υπήρξαν και σε άλλες χώρες (π.χ. Βέλγιο, Ιρλανδία, Ιταλία).

ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΟΥΝ ΟΛΑ. Στο ίδιο πνεύμα χθες και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι αναμένει ώς το Eurogroup της 24ης Μαΐου να έχουν οριστικοποιηθεί όλα τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, από το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί, ώς τον αυτόματο κόφτη, το νέο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τους έμμεσους φόρους και τα κόκκινα δάνεια. Το σχετικό νομοσχέδιο για τα τελευταία αναμένεται να κατατεθεί στις 17 Μαΐου, εγκαίρως για να ψηφιστεί ώς τις 24 Μαΐου.

«Στο επόμενο Eurogroup θα ήθελα να έχω μια επίσημη συμφωνία για τα πάντα» είπε ο ολλανδός υπουργός.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη γνωστή σταδιακή προσέγγισή του για το χρέος: βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Μιλώντας για τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, είπε ότι πρέπει να δούμε «τι μπορούμε να κάνουμε για αναδιάρθρωση του χρέους, για τη γρήγορη αντικατάσταση ορισμένων ακριβών δανείων με φθηνότερα». Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, η αντικατάσταση των δανείων του ΔΝΤ συναντά πολιτικές δυσκολίες, ενώ και η πρόταση του ESM που είδε το φως της δημοσιότητας προβλέπει ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Το πιο δύσκολο, σύμφωνα με τον ολλανδό υπουργό, είναι να εγγυηθούμε ότι όλα θα παραμείνουν σε τροχιά τις επόμενες δεκαετίες, στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι –όπως προέκυψε από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα –υπάρχουν πολύ λίγες κόκκινες γραμμές ως προς το τι μπορεί να γίνει για το χρέος. «Το μόνο όχι αφορά το ονομαστικό κούρεμα» είπε.