Η λογοτεχνική απάντηση στην ελληνική οικονομική κρίση. Ετσι χαρακτηρίζει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» την ποιητική ανθολογία «Austerity measures: The new greek poetry» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Βρετανία από τις εκδόσεις Penguin Books. Ο τόμος περιλαμβάνει έργα ελλήνων ποιητών που στα χρόνια των Μνημονίων «βρήκαν καταφύγιο στο γράψιμο».

Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας θέλοντας να ερευνήσουν ακόμα περισσότερο το φαινόμενο των αναδυόμενων ελλήνων ποιητών, μίλησαν με εννιά από αυτούς. Η πρώτη ήταν η 36χρονη Ευτυχία Παναγιώτη από την Αθήνα που σχολίασε το ποίημά της «Το εξωτερικό του μυαλού μου» και ακολούθησε ο 31χρονος Θωμάς Τσαλαπάτης με το έργο του «Δευτέρα των λέξεων». Μαζί τους και η 29χρονη Δανάη Σιώζου, που πέρα από το ποίημά της «Γύρω από το σπίτι» στάθηκε στις αναδυόμενες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποίησης. Αλλά και ο 37χρονος Τζάζρα Χαλίντ, που καταγγέλλει ότι προκειμένου να κυκλοφορήσει κάποιος τις δημιουργίες του πρέπει να πληρώσει 3.000 ευρώ στους εκδοτικούς οίκους. Στην έλλειψη χρημάτων και στήριξης προς τον πολιτισμό στάθηκε και η 50χρονη Ελενα Πέγκα με το «Ροζ εφιάλτης». Πιο αισιόδοξος ήταν ο 35χρονος Γιάννης Δούκας δίνοντας το ποίημά του «Τα παιδιά του Αβελ». Ή η λάτρις της καβαφικής ποίησης Γλυκερία Μπασδέκη που έγραψε το «Η μαμά είναι ποιήτρια». Ο 39χρονος Γιάννης Στίγκας συμμετείχε στην κουβέντα με το ποίημα «Η τέλεια ακουστική του λαβυρίνθου» και ο 47χρονος Γιάννης Ευθυμιάδης με το «9/11 ή Ο άνδρας που πέφτει».

ΑΛΛΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ. Οι δημιουργοί αυτοί, ωστόσο, δεν είναι οι μόνοι που είδαν έργα τους να κυκλοφορούν εκτός συνόρων. Θετική υποδοχή συνάντησαν τα βιβλία «Futures: Poetry of the greek crisis», η αντίστοιχη συλλογή σε επιμέλεια του Θοδωρή Χιώτη (που έχουν παρουσιάσει τα «Πρόσωπα»), και «Critical Times, Critical Thoughts», όπου έλληνες συγγραφείς με πρωτεργάτριες τις Νατάσα Λαιμού και Ελένη Γιαννακάκη υπογράφουν μια συλλογή κειμένων για την κρίση (έχει παρουσιαστεί από το «Βιβλιοδρόμιο»).