Αύριο το απόγευμα πρόκειται να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ματτέο Ρέντσι από την ιταλική Βουλή, συνδεδεμένη με την οριστική έγκριση των συμφώνων συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Εξ ονόματος της κυβέρνησης έθεσα την ψήφο εμπιστοσύνης για την παράλληλη έγκριση των συμφώνων συμβίωσης. Φτάνει με τις αναβολές, αυτή είναι η καθοριστική στιγμή», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η υπουργός αρμόδια για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις Μαρία Έλενα Μπόσκι.

Οι σύνδεσμοι για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων κάνουν λόγο για ιστορική στιγμή, έστω και αν από το συγκεκριμένο μέτρο, κατά την ψηφοφορία στην γερουσία, αφαιρέθηκε η δυνατότητα στην υιοθεσία του παιδιού του συντρόφου.

«Η ψήφος εμπιστοσύνης, όχι μόνον για την κυβέρνηση αυτή, αλλά και για τις προηγούμενες, συχνά αποτελεί μια ήττα για όλους. Χρειάζονται πιο προσεκτικές πολιτικές οι οποίες να βάλουν στο επίκεντρο την οικογένεια, που απαρτίζεται από πατέρα μητέρα και παιδιά» ήταν το αρνητικό σχόλιο του επικεφαλής της συνέλευσης καθολικών επισκόπων Ιταλίας, επίσκοπος Νούντσιο Γκαλατίνο.

Τα σύμφωνα συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια παρέχουν ίδια δικαιώματα με εκείνα του γάμου, εκτός της υιοθεσίας των παιδιών. Την απόφαση να συνδεθεί η οριστική έγκρισή τους με ψήφο εμπιστοσύνης είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Ματέο Ρέντσι την περασμένη Κυριακή, κατά την διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης σε εκπομπή της Rai.