Δύο τούρκοι δημοσιογράφοι καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση πέντε ετών με την κατηγορία ότι «αποκάλυψαν κρατικά μυστικά», μόλις λίγες ώρες αφότου ένοπλος προσπάθησε να δολοφονήσει έναν εξ αυτών εξω από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Τζαν Ντουντάρ, διευθυντής της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» που διέφυγε την απόπειρα δολοφονίας, καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών και 10 μηνών, ενώ ο Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής του γραφείου στην Αγκυρα της ίδιας εφημερίδας, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 5 ετών. Απαλλάχθηκαν για άλλες κατηγορίες, όπως προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης. Οι δύο δημοσιογράφοι ουσιαστικά κατηγορούνται επειδή δημοσιοποίησαν στην ιστοσελίδα της εφημερίδας βίντεο που έδειχναν μέλη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών να ετοιμάζουν κιβώτια με όπλα που η Αγκυρα έστελνε στη Συρία το 2014. Ο Ερντογάν μετά την αποκάλυψη είχε επιτεθεί φραστικά στους δημοσιογράφους απειλώντάς τους ότι θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα». «Εμείς λέμε», απάντησε ο Ντουντάρ, «ότι καλύψαμε δημοσιογραφικά ένα έγκλημα. Και γι’ αυτό μας κατηγορεί ο πρόεδρος που λειτούργησε ως εισαγγελέας. Μας απείλησε και μας έκανε στόχους».

Η υπόθεση αυτή, στην οποία ένας από τους μηνυτές ήταν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις εις βάρος της κυβέρνησης της Αγκυρας από διεθνεις οργανώσεις, ενώ αυξάνει τους φόβους για τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα.

Λίγη ώρα πριν δημοσιοποιηθεί η δικαστική απόφαση, ένας ένοπλος προσπάθησε να πυροβολήσει τον Ντουντάρ. Εξω από το δικαστήριο και μπροστά σε δεκάδες τηλεοπτικές κάμερες, ο άνδρας σημάδεψε τον δημοσιογράφο φωνάζοντας «προδότη» και πυροβόλησε δύο φορές χωρίς να τον πετύχει.