Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καταδίκασαν την Πέμπτη τη δήλωση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, ότι στόχος του είναι μια «τελική νίκη» στο Χαλέπι και κάλεσαν παράλληλα τη Ρωσία να ασκήσει την επιρροή της για να διασφαλιστεί η συνέχιση της κατάπαυσης των εχθροπραξιών στην πόλη.

Μόλις μια μέρα μετά την έναρξη εφαρμογής της προσωρινής εκεχειρίας στο Χαλέπι, την οποία συμφώνησαν ΗΠΑ και Ρωσία, ο Ασαντ σε τηλεγράφημά του προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν διεμήνυσε πως ο συριακός στρατός δεν πρόκειται να δεχθεί τίποτε λιγότερο από «την επίτευξη της τελικής νίκης» στην μάχη του εναντίον των ανταρτών στο Χαλέπι και αλλού στην χώρα.

«Καλούμε τη Ρωσία να δώσει επείγουσα απάντηση σε αυτήν την εντελώς απαράδεκτη δήλωση», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

«Πρόκειται για μια ξεκάθαρη προσπάθεια του Ασαντ να προωθήσει τη δική του ατζέντα, αλλά είναι καθήκον της Ρωσίας να ασκήσει την επιρροή της προς αυτό το καθεστώς για να τηρήσει την παύση των εχθροπραξιών», πρόσθεσε.