Ο Βαλέρι Γκέργκιεφ, ο διάσημος ρώσος αρχιμουσικός, διηύθυνε την Πέμπτη μια συμφωνική ορχήστρα μέσα στο αμφιθέατρο της αρχαίας Παλμύρας, της πόλης που ανακατέλαβε ο συριακός στρατός από τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η συναυλία με θέμα «Προσευχή για την Παλμύρα. Η μουσική ξαναδίνει ζωή στα αρχαία τείχη» δόθηκε από τη συμφωνική ορχήστρα του θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης.

Τα ερείπια της πόλης, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας, είχε καταληφθεί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους τον Μάιο του 2015 και ανακαταλήφθηκε στις 27 Μαρτίου από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Δαμασκού που είχαν την στήριξη της ρωσικής αεροπορίας.

Στα τέλη Απριλίου, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την αποναρκοθέτηση του αρχαίου χώρου της Παλμύρας στον οποίο οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν τοποθετήσει παντού νάρκες και εκρηκτικά.

Συναυλίες σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο

Η συναυλία στην Παλμύρα δείχνει «την αλληλεγγύη προσωπικοτήτων από τον χώρο του πολιτισμού προς αυτούς που πολεμούν τους τρομοκράτες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ.

Ο 63χρονος μαέστρος, που διευθύνει το θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, έχει ήδη οργανώσει συναυλίες σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο ή για θύματα φυσικών καταστροφών.

Η ορχήστρα του είχε παίξει το 2008 μπροστά από τα ερείπια των κυβερνητικών κτιρίων στο Τσχινβάλι, την πρωτεύουσα της αποσχισθείσας από τη Γεωργία φιλορωσικής δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας λίγο μετά τον πόλεμο αστραπή μεταξύ της Γεωργίας και της Ρωσίας για τον έλεγχο του εδάφους αυτού.

Το 2012 ο «τσάρος του πόντιουμ» είχε διευθύνει συναυλία στο Τόκιο, στην μνήμη των θυμάτων της καταστροφής του 2011 στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Ο Γκέργκιεφ οργάνωσε επίσης πολλές συναυλίες σε όλον τον κόσμο για τη συγκέντρωση χρημάτων για τους συγγενείς των θυμάτων της ομηρίας σε σχολείο στο Μπεσλάν, στον ρωσικό Καύκασο, η οποία κατέληξε στο θάνατο περισσοτέρων από 330 ανθρώπων, ανάμεσά τους 186 παιδιά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από