«Ενώπιόν σας, παρακαλώ τον εσταυρωμένο Χριστό, να σαπίσει το χέρι του Φίλη αν έχει υπογράψει τέτοια διατάγματα (σ.σ. κατάργηση των Θρησκευτικών) και ακόμη περισσότερα. Να σαπίσει το χέρι του. Επίσης, αυτοί που απόψε θα φάνε κρέατα, το κρέας να γίνει δηλητήριο μέσα τους, πέτρα να μην το χωνέψουν. Να τρυπήσει το στομάχι τους».

Τάδε έφη μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος. «Πού η πρωτοτυπία;» θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς. Ο Αμβρόσιος εδώ και χρόνια μας έχει συνηθίσει σε κηρύγματα μίσους, τα οποία δεν αρμόζουν σε ιεράρχες που θα έπρεπε να κηρύττουν τον λόγο της Αγάπης. Και όμως, με το παραπάνω παραλήρημά του τη Μεγάλη Παρασκευή ο μητροπολίτης Καλαβρύτων φαίνεται πως ξεπέρασε τον εαυτό του. Επέλεξε τη βραδιά του Επιταφίου, μετά την περιφορά –ημέρα που είθισται να αποφεύγονται ομιλίες -, μπροστά σε εκατοντάδες πιστούς στην Πλατεία Αιγίου να στείλει κατάρες αντί για πασχαλινές ευχές. Το βίντεο με την ομιλία του μάλιστα αποτυπώνει ανάγλυφα το μένος του κατά τη στιγμή που εκστόμιζε τα αναθέματά του. Ανεβοκατέβαζε με δύναμη το χέρι του και φρόντισε να τονίζει εμφατικά τις λέξεις να «σαπίσει» και να «τρυπήσει». Μάταια μια γυναίκα διαμαρτυρήθηκε για το αυτονόητο: «Αυτό δεν είναι αγάπη, αυτό δεν είναι αγάπη…». «Την ξέρω εγώ την αγάπη καλύτερα από εσένα» της απάντησε εκνευρισμένος.

Ο ιεράρχης με τη μακριά άσπρη γενειάδα –η οποία θυμίζει τον μάγο Σάρουμαν από τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» –ανήκει στο μπλοκ των υπερσυντηρητικών μητροπολιτών της Ιεραρχίας, οι οποίοι χρησιμοποιούν φρασεολογία και πρακτικές που απέχουν μακράν από τα κηρύγματα του Ευαγγελίου. Ο 78χρονος μητροπολίτης έχει γίνει γνωστός για τα μισαλλόδοξα κηρύγματά του και τη συνήθειά του να αφορίζει με κείμενα και ομιλίες ομοφυλόφιλους, άθεους, μετανάστες και πολιτικούς. Η παρουσία του στον χώρο της Εκκλησίας ελάχιστα θυμίζει τους επί το πλείστον μειλίχιους ιεράρχες της Ορθοδοξίας. Πρόκειται για έναν δεσπότη που υμνεί ανοιχτά τους χουντικούς, είχε μακρά θητεία στη Χωροφυλακή επί δικτατορίας, ενώ δεν έχει διστάσει να εκφράσει τη συμπάθειά του προς τη Χρυσή Αυγή. Η Ιεραρχία και ο Αρχιεπίσκοπος προτιμούν να μην καταδικάζουν τα παραληρήματά του –παρότι ενοχλούνται –«για να μη δίνουν περισσότερη αξία στις ακραίες απόψεις του» σημειώνουν εκκλησιαστικές πηγές. Στην Εκκλησία είναι γνωστός επίσης ως ο «μπλόγκερ και γκατζετάκιας της Ιεραρχίας». Εδώ και χρόνια διατηρεί προσωπικό ιστολόγιο, στο οποίο συνήθως αναρτά τα εμπρηστικά κείμενά του και χειρίζεται άριστα κινητά και τάμπλετ.

Ο κατά κόσμον Αθανάσιος Λενής μεγάλωσε στην Πάτρα και φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα 21 του χρόνια «λαβών την εκ Θεού κλήση και αξιοποιώντας την προσωπική κλίση» –όπως γράφει το βιογραφικό του –καθίσταται ιδρυτικό μέλος της κλειστής μοναχικής αδελφότητας της Χρυσοπηγής μαζί με τους μετέπειτα μητροπολίτες Καλλίνικο Καρούσο (Πειραιώς) και Χριστόδουλο Παρασκευαΐδη (Δημητριάδος). Πρόκειται για την αδελφότητα που έλυνε και έδενε στην Ιεραρχία. Ο ίδιος δε είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στη συνέχεια για την εκλογή του Χριστόδουλου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μητροπολίτης εξελέγη το 1978 ενώ είχε διατελέσει και αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Κατά την περίοδο της χούντας ο ιερέας –τότε –Αμβρόσιος ήταν ο ιεροκήρυκας της Χωροφυλακής, προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της. Από το 1968 ως πρεσβύτερος με τον βαθμό αρχικά του μοιράρχου και στη συνέχεια του ταγματάρχη. Η διαδρομή που ακολούθησε δείχνει ότι από τη δεκαετή θητεία του στη Χωροφυλακή διαποτίστηκε με τις αντιλήψεις του «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» και του «Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια» και σχεδόν ποτέ δεν έκρυψε τη συμπάθειά του προς τον χώρο της Ακροδεξιάς. Το 2013 όχι μόνο χοροστάτησε στην κηδεία του τελευταίου ισοβίτη χουντικού Ν. Ντερτιλή αλλά εκφώνησε και τον επικήδειό του παρομοιάζοντάς τον με τον Σωκράτη και τον Κολοκοτρώνη. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε επισκεφθεί τον Ντερτιλή στον Κορυδαλλό και τον είχε χαρακτηρίσει «πολιτικό κρατούμενο».

Τον Οκτώβριο του 2012 παραβλέποντας τις χυδαίες ύβρεις των χρυσαυγιτών προς τους ηθοποιούς έξω από το θέατρο Χυτήριο και τις βλασφημίες τους προς τα Θεία, τους ευχαριστούσε επειδή υπερασπίστηκαν τον Χριστό. Και πρόσθετε με νόημα ότι δεν είναι «Μαύρη νύχτα!» και πως αν βελτιωθούν μπορούν να γίνουν «γλυκιά ελπίδα». Συχνές είναι οι επιθέσεις του κατά των ομοφυλοφίλων. Τον περασμένο Δεκέμβριο με αφορμή το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια είχε χαρακτηρίσει τους ομοφυλόφιλους «αποβράσματα της κοινωνίας», παροτρύνοντας τους πολίτες: «Οταν και όπου τους συναντάτε φτύστε τους».

Ως είθισται οι κληρικοί και ειδικά οι ιεράρχες αποφεύγουν τις παρεμβάσεις στα πολιτικά πράγματα, όχι όμως ο Αμβρόσιος. Παραμονές των εκλογών του 2012 είχε καλέσει πιστούς και κληρικούς να μην ψηφίσουν βουλευτές που κατά την κρίση του εχθρεύονται την Εκκλησία. Στα μισαλλόδοξα κείμενά του συχνές είναι οι αναφορές στους μετανάστες. Πριν από λίγες ημέρες χαρακτήρισε εθνοκτόνο πρωτοβουλία τη μετάδοση δελτίου ειδήσεων στα Αραβικά από την ΕΡΤ.

Ο σάλος που προκαλείται από τα σχόλιά του σκεπάζει το σημαντικό προνοιακό έργο της μητρόπολής του. Πολλά από τα ιδρύματα λειτούργησαν με πρωτοβουλία του, όπως το Ιδρυμα Αγάπης και Προστασίας Ηλικιωμένων στο Αίγιο, το εστιατόριο για τους αναξιοπαθούντες, η τράπεζα τροφίμων Το κελάρι της αγάπης για ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες σε συνεργασία με τον Δήμο.