Μικρή κάμψη εσόδων και κερδών παρουσίασε στο α΄ τρίμηνο ο ΟΤΕ. Τα ενοποιημένα έσοδα υποχώρησαν κατά 1,3% φτάνοντας τα 929 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) υποχώρησαν κατά 4,6% στα 305 εκατ. Τα κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν κατά 16% φτάνοντας τα 33,9 εκατ. Παράλληλα, ο ΟΤΕ αύξησε θεαματικά τα ταμειακά του διαθέσιμα, μειώνοντας ανάλογα τον καθαρό δανεισμό που πλέον ανέρχεται σε 0,6 φορές τα κέρδη EBITDA.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ ανέφερε ότι η πορεία των οικονομικών μεγεθών στο 2016 δεν διαφοροποιείται από εκείνη που καταγράφηκε μέσα στο 2015. Μιλώντας ο πρόεδρος του ομίλου ΟΤΕ προς τους αναλυτές, χαρακτήρισε ικανοποιητική τη εξέλιξη των μεγεθών του ΟΤΕ, έχοντας ως αιχμή την Ελλάδα και ειδικότερα τις σταθερές επικοινωνίες της χώρας μας. Αξιοσημείωτο είναι ότι η μητρική εταιρεία (ΟΤΕ Α.Ε.) αύξησε και στο πρώτο τρίμηνο του 2016 τα έσοδά της κατά 1,7%, χάρη κυρίως στην αύξηση του μεριδίου στην ευρυζωνικότητα και τη συνδρομητική τηλεόραση. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ο ΟΤΕ έλαβε το 58% των καθαρών νέων ευρυζωνικών συνδέσεων, ενώ αύξησε τους συνδρομητές της υπηρεσίας ΟΤΕ TV κατά 12.000.

Ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών με υπηρεσία OTE TV ανήλθε σε 458.000 συνδρομητές, ενώ ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων (λιανικής) ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο.

«Πετύχαμε αύξηση των εσόδων στη σταθερή, χάρη στα καλά αποτελέσματα της τηλεόρασης, αλλά και των ευρυζωνικών υπηρεσιών, με το VDSL να καταγράφει ρεκόρ νέων συνδέσεων στο τρίμηνο», σχολίασε ο κ. Τσαμάζ. «Επίσης», πρόσθεσε, «συνεχίστηκε η αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ICT). Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, η μείωση στα έσοδα από υπηρεσίες οφείλεται στη μειωμένη χρήση, αποτέλεσμα των δύσκολων συνθηκών στην αγορά». Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, τα έσοδα της κινητής στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 5,7%, της σταθερής στη Ρουμανία κατά 7,5%, ενώ σημειώθηκε σημαντική αύξηση εσόδων στην κινητή της Ρουμανίας (+9,5%) και στην Αλβανία (+25,8%).

Για το 2016, η διοίκηση του ΟΤΕ παραμένει αισιόδοξη. Απαντώντας στους αναλυτές ο επικεφαλής των Οικονομικών του ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης, ανέφερε ότι οι στόχοι παραμένουν για το 2016 έτσι όπως είχαν σχεδιαστεί αρχικά. Ειδικότερα, αναμένονται ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις θα ανέλθουν σε 500 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους απόκτησης συχνοτήτων και αδειών χρήσης ραδιοφάσματος. Ειδικότερα για την Ελλάδα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ο ΟΤΕ θα επιδιώξει να περιορίσει την επίδραση από τις σταθερά δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την πίεση που υφίσταται η αγοραστική δύναμη καταναλωτών και επιχειρήσεων». Πάντως, σύμφωνα με τον ΟΤΕ, η πιθανή επιβολή πρόσθετης φορολογίας σε προϊόντα και υπηρεσίες της εταιρείας μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω τη ζήτηση. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις έντονες δυσκολίες της εγχώριας αγοράς, το 73% των εσόδων και το 83% των κερδών EBITDA του ομίλου προέρχεται από την Ελλάδα.

«Εχουμε πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας για το υπόλοιπο της χρονιάς, κυρίως λόγω της εφαρμογής μέτρων που θα επηρεάσουν το διαθέσιμο εισόδημα των πελατών μας στην Ελλάδα και, πιθανά, τη ζήτηση για τις υπηρεσίες μας», σχολίασε σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Τσαμάζ. «Βασική μας προτεραιότητα», πρόσθεσε, «είναι να παρέχουμε στους πελάτες μας την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής, και είμαστε πεπεισμένοι ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη τους και να στηρίξουμε τα έσοδά μας, είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε στρατηγικά στα δίκτυά μας και την τεχνολογία. Θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση με αυστηρή πειθαρχία…».