Να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να διατηρήσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας στο Αιγαίο καλεί την Ελλάδα και την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

O εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κληθείς να σχολιάσει τα όσα εκτυλίσσονται στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες όπου έχει κορυφωθεί η προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, υποστήριξε ότι «ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και τη σταθερότητα στο Αιγαίο προς όφελος της ευρύτερης περιοχής».

Νωρίτερα, άλλωστε, τόσο το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας όσο και το υπουργείο Εξωτερικών είχαν επίσης παρέμβει, τονίζοντας, όμως, την ανάγκη τήρησης χαμηλών τόνων έναντι της εξαιρετικά έντονης τουρκικής κινητικότητας που παρατηρείται στο Αιγαίο.

Να σημειωεθεί ότι τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα επιδεικνύει έντονη δραστηριότητα παραβιάσεων τόσο στον εναέριο όσο και στον θαλάσσιο χώρο.

Σημειώνεται ότι τη Μεγάλη Παρασκευή καταγράφηκε παρενόχληση Έλληνα ψαρά στην περιοχή των Οινουσσών, ενώ νωρίτερα πάνω από το νησί, αλλά και πάνω από την νησίδα Πασά, πέταξε ένα τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235 σε πολύ χαμηλό ύψος (έως και 200 πόδια).

Πρόκειται για κινήσεις, τις οποίες αναλυτές αποδίδουν στην πρόθεση της Άγκυρας να εντάξουν την περιοχή αυτή στις «γκρίζες ζώνες».

Σημειώνεται πως από την Τετάρτη αρχίζει η μεγάλη στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας «Efes 2016», για την οποία οι τουρκικές δυνάμεις έχουν δεσμεύσει για περίπου ένα μήνα (4 Μαΐου – 4 Ιουνίου) μια σημαντική έκταση στο Ανατολικό Αιγαίο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από