Χωρίς προσδοκίες για οριστική συμφωνία δρομολογείται το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας, ενώ πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters εκτίμησε ότι χρειάζονται ακόμη μερικές εβδομάδες. Ετσι, ο νόμος του Πάρκινσον, στον οποίο πιστεύει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι τίποτα δεν κλείνει πριν λήξει ο διαθέσιμος χρόνος, γίνεται και πάλι επίκαιρος και το ενδιαφέρον στρέφεται στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου. Συγκεκριμένα, η αισιόδοξη εκδοχή είναι ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα σημειωθεί πρόοδος ώστε με περαιτέρω δουλειά να υπάρξει συμφωνία στις 24 Μαΐου. Μάλιστα πληροφορίες μιλούν και για ένα ακόμη ενδεχόμενο εμβόλιμο Eurogroup γύρω στις 18 Μαΐου.
  
ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ. Το τέλος Μαΐου θεωρείται ως το τέλος χρόνου για τη διαπραγμάτευση από την άποψη ότι ο Ιούνιος θα είναι αφιερωμένος στην Ευρώπη στο δημοψήφισμα της Βρετανίας και δεν θα υπάρχει χώρος για περισπασμούς με την ελληνική αξιολόγηση.
Ωστόσο, υπάρχει και η άποψη του Πολ Τόμσεν, του ΔΝΤ, ότι η πραγματική πίεση θα έρθει όταν η χώρα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ταμειακές της ανάγκες, δηλαδή τον Ιούλιο. Τότε θα κληθεί να πληρώσει μεταξύ άλλων 2,8 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πάντως, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε χθες ότι δεν αναμένει «μεγάλη κρίση» φέτος στην Ελλάδα. Και πρόσθεσε ότι η χώρα βρίσκεται στον δρόμο της επίτευξης ορατής προόδου χωρίς να το διευκρινίσει περαιτέρω.
Το μεγάλο εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας είναι το πακέτο των μέτρων - κάβα ύψους 3,6 δισ., που θα ενεργοποιηθούν μόνο αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Το ΔΝΤ, το οποίο πρότεινε τα μέτρα αυτά, θέλει να συγκεκριμενοποιηθούν από τώρα ενώ το ίδιο υποστηρίζουν και ορισμένες χώρες της ευρωζώνης θεωρώντας ότι μόνο έτσι το πακέτο αποκτά αξιοπιστία.

Η Ελλάδα αρνείται την προκαταβολική συγκεκριμενοποίηση και είναι διατεθειμένη να ψηφίσει μόνο έναν μηχανισμό που θα επιβάλλει αυτόματη περικοπή δαπανών - και αύξηση φόρων - σε περίπτωση δημοσιονομικής εκτροπής. Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει την ευχέρεια, μάλιστα, με βάση την ελληνική πρόταση να εξαιρεί συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών. Κατανόηση στις ελληνικές θέσεις δείχνει κυρίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και χώρες όπως η Γαλλία, αν και  αναλυτές εκτιμούν ότι η Γαλλία δεν θα συγκρουστεί με τη Γερμανία για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν ζητήσει από την Ελλάδα να προσδιορίσει από τώρα ποιες κατηγορίες δαπανών θέλει να εξαιρέσει εφ' όσον τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός.

  
ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ. Προς το παρόν πάντως δεν έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία ούτε στο κυρίως πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ, αν και ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι υπάρχει προσέγγιση σε ποσοστό 95% και ο επίτροπος Μοσκοβισί ανέβασε το ποσοστό στο 99%. Την εκτίμηση ότι δεν προβλέπεται συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας διατύπωσαν στο Reuters δύο πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις υποστηρίζοντας ότι η πρόοδος είναι αργή και ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. «Υπάρχει  ακόμη δρόμος μερικών εβδομάδων», είπε η μία πηγή.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από