Συνεχή άνοδο παρουσιάζει το ευρώ εν μέσω εκτιμήσεων ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μπορεί να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου.

Για πρώτη φορά από τον προηγούμενο Αύγουστο το ενιαίο νόμισμα ξεπέρασε ακόμη και τα 1,16 δολάρια, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χτύπησε νέο καμπανάκι για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Το δολάριο υποχώρησε επειδή οι αγορές έχουν μειώσει τις προσδοκίες τους για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον επόμενο μήνα. Πλέον, μόνο το 12% των αναλυτών προβλέπει αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου τον Ιούνιο. Το ποσοστό αυτό διαμορφωνόταν πριν από λίγες μόνο εβδομάδες στο 21%.

«Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αποδεχτεί την ύπαρξη ενός κάπως πιο ισχυρού νομίσματος, ελπίζοντας ότι σύντομα θα φέρουν αποτέλεσμα τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχει λάβει για την ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος» λέει ο Βαλεντίν Μαρίνοφ που είναι υψηλόβαθμος αναλυτής της Credit Agricole.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει πάντως εκφράσει την αισιοδοξία του για την πορεία της ανάπτυξης της οικονομίας και του πληθωρισμού. Το ενιαίο νόμισμα έχει ενισχυθεί φέτος κατά 7% έναντι του δολαρίου και εάν συνεχίσει έτσι θα καταγράψει τη μεγαλύτερη συνεχή άνοδο έναντι του αμερικανικού νομίσματος από το 2013. Η άνοδος του ευρώ έχει σημειωθεί παρά την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τόσο τα επιτόκια δανεισμού όσο και τα επιτόκια καταθέσεων, αλλά και να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση χωρίς προηγούμενο.

Από την πλευρά του, ο Μάριο Ντράγκι έδωσε συνέχεια στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΕΚΤ και της Γερμανίας. Δεν φταίει η Τράπεζα για τα πολύ χαμηλά επιτόκια, ανέφερε σε ομιλία του σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη. Ο Ντράγκι σημείωσε ότι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη φταίνε και οι χώρες με μεγάλα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Γερμανία. «Η μεγαλύτερη οικονομία, η Γερμανία, παρουσιάζει εδώ και σχεδόν μια δεκαετία πλεόνασμα που αναλογεί στο 5% του ΑΕΠ» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

© Bloomberg News