Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσέφερε στην κυβέρνηση του Ισημερινού ένα δάνειο ύψους «400 εκατομμυρίων δολαρίων χωρίς όρους» για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού της 16ης Απριλίου, που σύμφωνα με τις πρώτες προσωρινές εκτιμήσεις της κυβέρνησης προκάλεσαν ζημιές ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα.

«Έχουμε στη διάθεσή μας μια γραμμή πιστώσεων 640 εκατομμυρίων από μέρους της CAF (σ.σ. πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα που δημιουργήθηκε το 1970 και ανήκει σε 17 κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ανάμεσά τους και τον Ισημερινό, καθώς και την Ισπανία και την Πορτογαλία), της BID (Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης) και την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία είναι έτοιμη να αξιοποιηθεί», τόνισε ο Κορέα.«Και εάν είναι απαραίτητο μπορούμε να φθάσει έως και το ένα δισεκατομμύριο (δολάρια) καθώς το ΔΝΤ μας προσφέρει μια γραμμή πιστώσεων 400 εκατομμυρίων χωρίς κανέναν όρο», συνέχισε.

«Εάν θέλει να μας χορηγήσει οικονομική βοήθεια για να ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες ώρες, είναι καλοδεχούμενο», είπε ακόμη ο Κορέα αναφερόμενος στο ΔΝΤ, το οποίο έχει επικρίνει με σφοδρότητα στο παρελθόν.Η σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών – η χειρότερη που έχει πλήξει τη Λατινική Αμερική έπειτα από εκείνη στην Αϊτή το 2010 – στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 659 ανθρώπους, άλλοι 33 συνεχίζουν ακόμη να αγνοούνται, 4.605 τραυματίστηκαν, ενώ 22.421 πολίτες άστεγοι φιλοξενούνται σε καταυλισμούς στις επαρχίες Μαναμπί (η οποία υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές) και Εσμεράλντας.Οι αρχές υπολογίζουν ότι ο σεισμός κατέστρεψε, εν μέρει ή ολοσχερώς, περίπου 10.000 κτίρια. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι ιδιαίτερα τουριστικές, στις ακτές του Ισημερινού στον Ειρηνικό.

Στο μεταξύ, 13 ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό στον Ισημερινό, ένας άνδρας 72 ετών βγήκε ζωντανός από τα συντρίμμια, χάρη στις προσπάθειες μελών ενός από τα σωστικά συνεργεία που έστειλε στη χώρα η Βενεζουέλα, ανακοίνωσε η πρεσβεία του Καράκας στο Κίτο.

Ο Μανουέλ Βάσκες διασώθηκε την Παρασκευή στην κοινότητα Χαραμίχο, στην επαρχία Μαναμπί, στο δυτικό τμήμα του Ισημερινού.Μέλη ενός σωστικού συνεργείου κινητοποιήθηκαν όταν άκουσαν «κρότους από ένα κτίριο που είχε καταρρεύσει εν μέρει», μέσα στο οποίο ανακάλυψαν τον άνδρα, παγιδευμένο σε ένα από τα δωμάτια.Διακομίστηκε αμέσως σε νοσοκομείο, καθώς πάσχει από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, είχε υποστεί απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος, αφυδάτωση και ασιτία. Έχασε επίσης δάχτυλα των ποδιών του.