«Ανάσταση είναι η έξοδος από κάθε μορφής δουλεία στην ελευθερία, έξοδος από τον μέγιστο εχθρό θάνατο στην ανέσπερη ζωή», τονίζει, μεταξύ άλλων, στο Πασχαλινό μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Αναλυτικότερα, το μήνυμα του αρχιεπισκόπου Δημήτριου:

«Αγαπητοί μου Χριστιανοί και ανά τον κόσμο Συμπατριώτες,

Χριστός Ανέστη!

Γιορτάζουμε για μίαν ακόμη φορά το Άγιο και Μέγα Πάσχα, την κορυφαία γιορτή του έτους. Μια γιορτή που το όνομά της, Πάσχα, σημαίνει πέρασμα, έξοδο από μια κατάσταση σκλαβιάς και βασάνων σε μια κατάσταση ελευθερίας και χαράς.

Ο Ιησούς Χριστός με την σταυρική του θυσία και την Ανάστασή Του μας πέρασε από την δουλεία της αμαρτίας, της ενοχής, της αγωνίας και του θανάτου στην απέραντη χαρά της ελευθερίας. Έγινε η έξοδός μας από τη νύκτα του κακού και της αμαρτίας στο ανέσπερο φως μιας ημέρας που δεν τελειώνει ποτέ, μιας ζωής που νικά τον θάνατο, που μας περνάει στην αιωνιότητα.

Μας κατακλύζουν κάθε μέρα εικόνες φτώχειας και βίας, τρομοκρατικών επιθέσεων, αδικιών και καταπιέσεων. Μας τρομάζει η μαζική μετακίνηση και οι φοβερές κακουχίες των προσφύγων και η κακοποίηση και απώλεια ανυπεράσπιστων παιδιών και γυναικών.

Φοβερά τα αδιέξοδα. Αλλά ιδού η Ανάσταση του Χριστού που μας παρέχει την μεγάλη και μοναδική έξοδο από την κατάθλιψη της καθημερινότητος στην αγαλλίαση της ζωής, από την άκρατη ιδιοτέλεια στην αγάπη και αλληλεγγύη, από την ταραχή και αγωνία στην ειρήνη του Χριστού, από το σκοτάδι της πλάνης και της συγχύσεως στο φως της αλήθειας.

Σε τελευταία ανάλυση, αυτό είναι η Ανάσταση: Έξοδος από κάθε μορφής δουλεία στην ελευθερία, έξοδος από τον μέγιστο εχθρό θάνατο στην ανέσπερη ζωή.

Χριστός Ανέστη αδελφοί μου. Καλό Πάσχα σε όλο τον κόσμο.