Ο επικεφαλής της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας (BND) θα απομακρυνθεί από τη θέση του δύο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο Reuters την Τρίτη. Πρόκειται για αιφνιδιαστική κίνηση σε μια εποχή αυξανόμενου κινδύνου για επίθεση κατά της Γερμανίας από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Δεν έχει διασαφηνιστεί γιατί ο Γκέρχαρντ Σίντλερ, 63χρόνων, ο οποίος διηύθυνε τη γερμανική εκδοχή της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) από το 2012, απομακρύνεται πριν τη συνταξιοδότησή του.

Ο Σίντλερ δέχτηκε μεγάλη πίεση πριν από έναν χρόνο όταν αποκαλύφθηκε πως η BND, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την αμερικάνικη Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA), είχε κατασκοπεύσει ευρωπαίους ηγέτες.

Φάνηκε όμως να έχει επιβιώσει της κρίσης αυτής αφού υποσχέθηκε ότι θα επαναφέρει υπό κεντρική επιτήρηση τις διευθύνσεις της υπηρεσίας που, όπως παραδέχθηκε, είχαν «αναλάβει δικές τους πρωτοβουλίες».

«Ο αντικαταστάτης είναισύμβουλος του Σόιμπλε»

Η κατασκοπεία αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στην Γερμανία λόγω της εκτεταμένης παρακολούθησης από την Στάζι, την μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας, πριν την ένωση των Γερμανιών και την Γκεστάπο κατά τη ναζιστική εποχή.

Ούτε η γερμανική κυβέρνηση ούτε η BND ήταν διαθέσιμες για δηλώσεις. Ωστόσο, ο επικεφαλής του γραφείου της γερμανίδας καγκελαρίου Αγνκελα Μέρκελ, Πέτερ Αλτμαγιερ, κάλεσε τους δημοσιογράφους για ενημέρωση σήμερα Τετάρτη, χωρίς να αποκαλύψει τον λόγο.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο, ο Σίντλερ θα αντικατασταθεί από τον Μπρούνο Καλ, αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών και στενού συνεργάτη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αναφορές στον γερμανικό Τύπο έκαναν λόγο για κυβερνητικούς αξιωματούχους οι οποίοι εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσον ο Σίντλερ μπορεί να επιφέρει στην BND τις αλλαγές που θεωρεί αναγκαίες το Βερολίνο, στα δύο χρόνια που του απομένουν για τη συνταξιοδότησή του.