Οι αρχές της Γενεύης ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι αρνούνται να αποσύρουν από έκθεση φωτογραφία που έχει ενοχλήσει την Τουρκία, καθώς σε αυτήν εικονίζονται διαδηλωτές οι οποίοι κατηγορούν τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως υπεύθυνο για τον θάνατο του εφήβου Μπερκίν Ελβάν.

Σε ανακοίνωσή του, ο δήμος της πόλης τονίζει την προσήλωσή του στην ελευθερία της έκφρασης και υπογραμμίζει ότι ισχύει η έγκριση που έχει δώσει ώστε να συνεχιστεί ως έχει η έκθεση μέχρι την 1η Μαΐου.

Για τις αρχές της Γενεύης «αυτή η έκθεση φωτογραφιών συνεισφέρει στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και στην προαγωγή της Γενεύης ως πρωτεύουσας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στην έκθεση παρουσιάζονται 58 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τα τελευταία χρόνια στην πλατεία των Εθνών από τον Ντεμίρ Σενμέζ, ελβετό φωτοειδησεογράφο κουρδοαρμενικής καταγωγής. Ο ίδιος εξήγησε ότι στόχος του ήταν να δείξει «τους πολλαπλούς αγώνες των λαών».

Η φωτογραφία που προκάλεσε την οργή των τουρκικών αρχών μέχρι του σημείου να ζητήσουν την απόσυρσή της τραβήχτηκε στις 14 Μαρτίου 2014 και δείχνει διαδηλωτές να κρατούν τεράστιο πανό στο οποίο εικονίζεται χαμογελαστός ένας έφηβος. «Ονομάζομαι Μπερκίν Ελβάν, η αστυνομία με σκότωσε κατ’ εντολή του τούρκου πρωθυπουργού» γράφει το κείμενο πάνω στο πανό. Την εποχή εκείνη πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που εξελέγη στην συνέχεια πρόεδρος.

Η λεζάντα που συνοδεύει τη φωτογραφία εξηγεί: «Τιμή στον Μπερκίν Ελβάν, που τραυματίστηκε από την τουρκική αστυνομία και πέθανε στην Κωνσταντινούπολη μετά από 269 ημέρες σε κώμα».

«Δυσαρεστήθηκε η τουρκική κοινότητα της Γενεύης»

Σε μήνυμα που απέστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γενικό προξενείο της Τουρκίας στην Γενεύη εξήγησε ότι σέβεται «την ελευθερία επιλογής του καλλιτέχνη», αλλά ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία προκάλεσε «τη δυσαρέσκεια της τουρκικής κοινότητας της Γενεύης».

Η έκθεση, που στηρίζεται από την πόλη της Γενεύης και τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, φιλοξενείται εδώ και περίπου μία εβδομάδα στην Πλατεία των Εθνών, έξω από την έδρα του ΟΗΕ, όπου σχεδόν καθημερινά διαδηλώνουν πολίτες απ’ όλον τον κόσμο.

Ο Μπερκίν Ελβάν τραυματίστηκε στο κεφάλι τον Ιούνιο του 2013 από δακρυγόνο της αστυνομίας ενώ είχε βγει για να αγοράσει ψωμί στην γειτονιά του, σε μια περίοδο που η Τουρκία συγκλονιζόταν από τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Ερντογάν.

Πέθανε στις 11 Μαρτίου 2014 και ο θάνατός του πυροδότησε σειρά από διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, στην διάρκεια των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατήγγειλαν τις αστυνομικές αρχές και την κυβέρνηση.

Ο Ντεμίρ Σενμέζ γεννήθηκε το 1960 στο Ερζερούμ της Τουρκίας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος και φωτορεπόρτερ τη δεκαετία του 1980 στην Τουρκία αλλά κατόπιν ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ελβετία. Ζει στην Γενεύη από το 1990 και έχει πάρει την ελβετική υπηκοότητα.