Βαραίνει το κλίμα στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών, καθώς τα στελέχη του κουαρτέτου ζητούν συγκεκριμένα μέτρα για τις επιπλέον εγγυήσεις ύψους 3,6 δισ. ευρώ, απορρίπτοντας τις γενικές διατυπώσεις που προσέφερε η Αθήνα. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έκλεισε η συμφωνία για τα 5,4 δισ. ευρώ, με συμβιβασμό για τα «κόκκινα» δάνεια και το αφορολόγητο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Το Βήμα, προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς τα στελέχη του κουαρτέτου υιοθέτησαν πλήρως την απαίτηση του ΔΝΤ και ζήτησαν συγκεκριμένα επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Παγωμένο είναι το κλίμα για την ελληνική πλευρά και μεταξύ κύκλων του Eurogroup καθώς φαίνεται ότι απαιτείται νομοθέτηση της λίστας των υπό αίρεση μέτρων με ένα πολύ μικρό περιθώριο ελαστικότητας που αφορά στα χαρακτηριστικά του μηχανισμού ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα.

Αυτό που έγινε σαφές τη Μ.Δευτέρα από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και του κουαρτέτου είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του έξτρα πακέτου, αν τελικά συμφωνηθεί, θα αποτελείται από «αυτόματες» περικοπές δαπανών, δηλαδή από μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και μειώσεις κύριων συντάξεων.

Οι επόμενες ώρες ως το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης θα κρίνουν αν υπάρχει πιθανότητα συμβιβασμού για το περιεχόμενο και τη νομική μορφή του έξτρα πακέτου έτσι ώστε να κλειδώσει το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης που θα μπορούσε να συζητήσει την έναρξη των διαδικασιών για την αναμόρφωση των χαρακτηριστικών εξυπηρέτησης (reprofiling) του ελληνικού χρέους.

Παρά τη διαφωνία για το έξτρα πακέτο τη Δευτέρα έκλεισε, μετά από τέσσερις μήνες διαβουλεύσεων, το πακέτο των 5,4 δισ ευρώ που βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων από τις αρχές Ιανουαρίου.

Συμβιβασμός επιτεύχθηκε και στα «κόκκινα» δάνεια και στο θέμα του αφορολόγητου μέσω νέας μείωσης.

Η συμφωνία οδηγεί στο «σφυρί» όλα τα δάνεια από την Πρωτοχρονιά του 2018. Ο συμβιβασμός προβλέπει τυπικώς παράταση 18 μηνών για την πώληση «κόκκινων» δανείων στα funds, αντί για 3 χρόνια που ζητούσε η κυβέρνηση. Ωστόσο πρόκειται επί της ουσίας για ένα χρόνο παράτασης, εφόσον θα πωλούνται από 1.1.2018 και όχι από 1.1.2017 που δέχονταν οι δανειστές καθώς σε κάθε περίπτωση το σύστημα δεν θα μπορούσε τεχνικά να είναι έτοιμο πριν τις αρχές του 2017.

Το αφορολόγητο υποχώρησε κάτω από την τελευταία «κόκκινη γραμμή» των 9.090 ευρώ τελικά στα 8.900 ευρώ, ποσό που θα προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε παιδί.

Το «τρικ» που συμφώνησαν οι δυο πλευρές προβλέπει ότι ένας μισθωτός με δύο ανήλικα παιδιά θα δικαιούται παραπάνω από 8.900 όπου υποχώρησε η βάση, δηλαδή θα δικαιούται το αφορολόγητο των 9.090 ευρώ που προβλέπει το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, ώστε να μην εκτεθεί πολιτικά Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν καταθέτει νομοσχέδιο με αφορολόγητο κάτω από 9.100 ευρώ.