Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμερίζεται τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, με αναρτήσεις του στο twitter, μετά τη συνάντηση που είχεμε τον Μάρτιν Σουλτς.

Σημείωσε ακόμη ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης και υπογράμμισε ότι η χώρα «έχει τηρήσει τη συμφωνία και δεν χρειάζεται πρόσθετα μέτρα».

Αναλυτικά οι τρεις αναρτήσεις του πρωθυπουργού στο twitter:

– «Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο του @Europarl_EN για τα νομοσχέδια που καταθέσαμε τα οποία στοχεύουν στην προστασία των πιο αδύναμων».

-«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί ο @EP_President συμμερίζεται τη γνώμη μας για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

-«H ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης. Η Ελλάδα έχει τηρήσει τη συμφωνία και δεν χρειάζεται πρόσθετα μέτρα».

Η ανακοίνωση Σουλτς

Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την Ελλάδα και τους θεσμούς ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Στρασβούργο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μάρτιν Σουλτς μετά την συνάντηση σημειώνεται ότι οι δύο πολιτικοί «αντάλλαξαν αναλυτικές απόψεις. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα συμπεράσματα της αξιολόγησης».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι κύριοι Τσίπρας και Σουλτς συμφώνησαν ότι «οι θεσμοί και η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνουν σε όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο. Ελλάδα και θεσμοί καλούνται να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Η συνάντηση διήρκησε περίπου 1,5 ώρα. Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας με τον κ. Σουλτς, τέθηκαν επί τάπητος τα δύο νομοσχέδια (φορολογικό και ασφαλιστικό) που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση, καθώς και η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στόχος του Πρωθυπουργού ήταν να εξηγήσει, επί της ουσίας, τα δύο νομοσχέδια και να επαναλάβει την ελληνική θέση, ότι ο τρόπος κατανομής των βαρών είναι υπόθεση της κυβέρνησης, στο βαθμό που η συμφωνία εφαρμόζεται πλήρως.

Ο κ. Τσίπρας συνάντησε και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο οποίος παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα.

«Είναι σημαντικό, να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά φυσικά υπάρχει το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους», δήλωσε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι σημαντική και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθεί στενά την αξιολόγηση του προγράμματος, πραγματοποιήσαμε μια σημαντική αποστολή συλλογής δεδομένων στην Αθήνα, τώρα είχα την ευκαιρία να έχω μια ακόμη ανταλλαγή απόψεων με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», ανέφερε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

«Θεωρούμε ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, την Ευρώπη. Είναι σημαντικό, βεβαίως, να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά φυσικά υπάρχει το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους», είπε ο κ. Γκουαλτιέρι και προσέθεσε: «Είναι σημαντικό να έχουμε μια δημοκρατική Ευρώπη, στην οποία έχουμε πολλαπλά επίπεδα άσκησης της δημοκρατίας, το εθνικό επίπεδο αλλά και το ευρωπαϊκό επίπεδο με σημαντικό το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βρισκόμαστε εδώ, λοιπόν, για να αναβαθμίσουμε τη δημοκρατία και τη διαφάνεια σε αυτή τη διαδικασία [της αξιολόγησης] προς το συμφέρον των Ελλήνων και όλων των Ευρωπαίων πολιτών».

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα θα ολοκληρωθεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.