Με στολή παραλλαγής εμφανίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Πεντάγωνο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ο οποίος διέταξε της ενεργοποίηση τωνΕνόπλων Δυνάμεων στις Οινούσσες αλλά και στο βόρειο τομέα (περιλαμβανομένου του Κιλκίς και της Ειδομένης).

Σκοπός της άσκησης είναι η ενεργοποίηση της Αεράμυνας στις Οινούσσες προκειμένου να σταλεί σαφές μήνυμα στην Τουρκία, πολεμικά αεροπλάνα της οποίας παραβίασαν επί τρεις ημέρες τον εθνικό εναέριο χώρο.

Ειδικότερα, χθες Τετάρτη, τουρκικά μαχητικά πέταξαν:

* πάνω από τις Οινούσσες στις 8:33, στις 8.44 και στις 8.54 (στα 5.500, στα 22.500 και στα 25.500 πόδια αντίστοιχα) και

* πάνω από την Παναγιά στις 9:12, στις 9:24 και στις 9:30 (στα 30.000 και στα 26.000 πόδια).

Τα δύο τουρκικά μαχητικά εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 09:31 βόρεια της Χίου.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Παράλληλα, ανάλογη στόχευση έναντι της κινητοποίησης των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ στη μεθόριο της Ειδομένης έχει η ενεργοποίηση τμήματος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης ‘Δ’ βορείου τομέα.

Η άσκηση

Τμήματα της δύναμης ταχείας αντίδρασης Δ του βορείου τομέα ενεργοποιήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στο πλαίσιο «άσκησης ετοιμότητας και προβολής ισχύος».

Το σενάριο προβλέπει αεροκίνηση τμημάτων μονάδων ειδικών επιχειρήσεων με μεταφορικά ελικόπτερα Σινούκ και Χιούι κατά μήκος των βορείων συνόρων της χώρας.

Την αεροκίνηση υποστηρίζει σχηματισμός F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Παράλληλα ενεργοποιήθηκε το σύστημα αεράμυνας με επίκεντρο την Χίο και τις Οινούσσες.

Την άσκηση, που ολοκληρώθηκε στις 12:30 το μεσημέρι, παρακολούθησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.