Την παραίτησή του προανήγγειλε ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ ανοίγοντας το δρόμο για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης έπειτα από πολύμηνη κρίση με τον ίδιο στο επίκεντρο των επικρίσεων για την επιδείνωση της οικονομίας και την καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας. Την Τρίτη 12 Απριλίου θα υποβάλω την παραίτησή μου στο Κοινοβούλιο. Η απόφασή μου βασίζεται σε αρκετούς λόγους, όπως μεταξύ άλλων η πολιτική κρίση στην κυβέρνηση που έχει ξεσπάσει τεχνητά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του την οποία μετέδωσε την Κυριακή η ουκρανική τηλεόραση.

Η κυβέρνηση Γιάτσενιουκ επέζησε πρότασης μομφής τον Φεβρουάριο, όμως δύο κόμματα εγκατέλειψαν τον κυβερνητικό συνασπισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραμονή του πρωθυπουργού στα ηνία. Η αποχώρηση των δύο κομμάτων στέρησε από τον συνασπισμό την πλειοψηφία στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.

Εάν οι βουλευτές αποτύχουν να συγκροτήσουν νέο συνασπισμό και να ενωθούν στο πρόσωπο νέου πρωθυπουργού, η Ουκρανία μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έχει προσπαθήσει να αποφύγει υπό τον φόβο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της χώρας.