Με το δεξί της πόδι η κυβέρνηση επιχειρεί να τρέξει τις αποκρατικοποιήσεις και με το αριστερό τούς βάζει τρικλοποδιά.

«Δεν τελείωσε η διαδικασία για την πώληση του ΟΛΠ, έχουμε μπροστά μας δρόμο μέχρι τη μεταβίβαση των μετοχών τον Ιούνιο, η πώληση γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές όχι για την ανάπτυξη του λιμένα, το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, είναι παράλληλη εξουσία» είπε μεταξύ των άλλων σε συνέντευξη-ποταμό του (στο Mega) o υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, προσθέτοντας ακόμη ένα επεισόδιο σε αυτό το θέατρο του παραλόγου που παίζεται εδώ και μήνες γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, το μπαράζ αντιδράσεων που ακολούθησε από την αντιπολίτευση και την ενόχληση του Μαξίμου, ο Δρίτσας επιχείρησε να τα μαζέψει και με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «κατασκευές σκοπιμότητας τις ερμηνείες, που θέλουν να με εμφανίζουν ότι κινούμαι σε διαφορετική κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό».

Επισήμως το Μαξίμου δεν πήρε θέση για τις δηλώσεις Δρίτσα, παρά συνέστησε αυτοσυγκράτηση στη ΝΔ που νωρίτερα είχε μιλήσει για κυβέρνηση-φαρσοκωμωδία και ενώ είχε προηγηθεί το Σάββατο με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση» ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Κάνοντας και εκείνος ό,τι μπορεί για να ενισχύσει το αντιεπενδυτικό κλίμα στη χώρα, εξαπέλυσε βολές κατά του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και το προωθούμενο πακέτο αποκρατικοποιήσεων.

ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ. Οσο για τον Δρίτσα, η δήλωσή του ότι «αν τεθεί θέμα νέου Ταμείου με μεγαλύτερες εξουσίες του ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσω τη θέση μου» δημιούργησε την αίσθηση ότι άνοιξε από μόνος του την πόρτα ενόψει του επικείμενου ανασχηματισμού.
Σε κάθε περίπτωση, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας ΤΑΙΠΕΔ – COSCO για την παραχώρηση του ΟΛΠ που έλαβε χώρα την Παρασκευή στο Μαξίμου παρουσία του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Ναυτιλίας έδωσε νέα τροφή στο σουρεαλιστικό αφήγημα των συριζαϊκών αποκρατικοποιήσεων.

Κρατώντας ουσιαστικά αποστάσεις ακόμη και από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού που χαρακτήρισε τη συμφωνία με την COSCO «αφετηρία για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων» και ενώ η κυβέρνηση δεν παύει να τονίζει τη σημασία έλευσης ξένων κεφαλαίων στη χώρα, ο Δρίτσας είπε ότι «η πώληση γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, όχι για την ανάπτυξη του λιμανιού».

«ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΡΧΗ». Η ειρωνεία είναι ότι ο Δρίτσας που καταγγέλλει την ιδιωτικοποίηση, και που όπως και άλλοι επτά υπουργοί απουσίαζε επιδεικτικά την Παρασκευή από την εκδήλωση του Ζαππείου για τη συμφωνία με την COSCO, είναι ο ίδιος που θα κληθεί σύντομα να συνεννοηθεί με τους Κινέζους, να διευκολύνει τη διαδικασία για να πάρει αυτή μπροστά και να μη φέρει προσκόμματα με τη Δημόσια Αρχή Λιμένος Πειραιώς, την οποία θέλει να ιδρύσει και μέσω της οποίας επιχειρεί να καπελώσει τον ΟΛΠ.
Ο υπουργός επιτέθηκε και κατά του ΤΑΙΠΕΔ, με τον πρόεδρο του οποίου Στέργιο Πιτσιόρλα έχει ως γνωστόν κάτι παραπάνω από «αγαστές σχέσεις». «Είναι παράλληλη εξουσία στην αιρετή εξουσία του ελληνικού λαού, ελέγχεται πλήρως από δανειστές, τραπεζικούς και επιχειρηματικούς οργανισμούς, λειτουργεί βάσει των κανόνων που θέλουμε να αλλάξουμε, πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο το κομμάτι της απαράδεκτης λειτουργίας του» δήλωσε στο Mega o υπουργός.
Οταν ρωτήθηκε πώς συμβιβάζεται το γεγονός ο ίδιος να διαφωνεί με κεντρικές πολιτικές αποφάσεις αλλά να παραμένει μέλος της κυβέρνησης, απάντησε ως εξής: «Είναι ορθολογικό να λέτε να φεύγαμε επειδή δεν συμφωνούμε (με τις ιδιωτικοποιήσεις), αλλά δεν είναι ορθολογικοί οι καιροί μας. Καθημερινά συγκρουόμαστε με τον εαυτό μας για τις κυβερνητικές δεσμεύσεις. Ή έπρεπε να φύγουμε ή να μείνουμε και να παλέψουμε. Εμεινα ως μέλος της κυβέρνησης για να βελτιώσω τη συμφωνία, άλλαξε σε πολλά σημεία η συμφωνία που έφερε το ΤΑΙΠΕΔ».

Προέταξε μάλιστα ως δική του επιτυχία «την εξαίρεση από τη συμφωνία της ακτογραμμής των Λιπασμάτων (σ.σ. Δραπετσώνα) που ήταν διακήρυξη του Πρωθυπουργού», συμπλήρωσε ότι «δίνουμε μάχες καθημερινά με τον εαυτό μας και την ιστορία μας» και πρόσθεσε πως ο ίδιος δέχτηκε «ακόμη και την προσωπική αυτοακύρωση για να μείνει ανοιχτός ο δρόμος για την κυβέρνηση».

Για τους στόχους του νέου Ταμείου για τον Πλούτο ο Δρίτσας είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί πως θα πετύχει έσοδα 50 δισ. ευρώ από νέες ιδιωτικοποιήσεις. «Είναι κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ που επιχειρούν να βάλουν στο τραπέζι 26 ιδιωτικοποιήσεις αντί για τις εννέα της συμφωνίας» ανέφερε.

Ο ΣΠΙΡΤΖΗΣ. Σαν συνεννοημένοι, τα ίδια ακριβώς είπε μία ημέρα νωρίτερα και ο Χρήστος Σπίρτζης. «Το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να περιοριστεί στον ρόλο του με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, να εφαρμόσει τη συμφωνία για τις εννέα ιδιωτικοποιήσεις και όχι την πώληση της χώρας. Να συνειδητοποιήσει ότι η χώρα έχει Πρωθυπουργό τον Τσίπρα, να εγκαταλείψει την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά ως ανάμνηση που πιθανώς να νοσταλγεί».