Στη δημιουργία ειδικού ταμείου που θα αγοράζει μετοχές κατά τη διάρκεια ανακεφαλαιοποιήσεων τραπεζών και θα βοηθά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι έτοιμη να προχωρήσει η Ιταλία. Για τον λόγο αυτόν αναμένεται σήμερα να πραγματοποιηθούν σχετικές συζητήσεις για τη δημιουργία του ταμείου με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών, κορυφαίων στελεχών ιταλικών τραπεζών –όπως η UniCredit και η Intesa Sanpaolo –και μελών της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Στη συνάντηση που θα γίνει στη Ρώμη αναμένεται να οριστικοποιηθούν λεπτομέρειες για το πώς θα δημιουργηθεί «όχημα» το οποίο θα χρηματοδοτείται από τις τράπεζες και θα ελέγχεται σε μικρό ποσοστό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Cassa Depositi e Prestiti). Το «όχημα» αυτό θα βοηθήσει κυρίως συνεταιριστικές τράπεζες να πουλήσουν μετοχές και κόκκινα δάνεια, ανέφεραν δύο πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Η χρηματοδότηση θα προέλθει μεταξύ άλλων από ιδρύματα και συνταξιοδοτικά ταμεία. Επίσης τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη δημιουργία του ταμείου και ιδιώτες επενδυτές, λένε οι ίδιες πηγές.

Η τελική συμφωνία μπορεί να κλείσει ακόμη και εντός της εβδομάδας. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι επιδιώκει αυτό το διάστημα να αναδιαρθρώσει τις τράπεζες και να μειώσει τα κόκκινα δάνεια που έχουν εκτοξευθεί στα 360 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν η Ρώμη ελπίζει ότι θα κάνει ένα σημαντικό βήμα για να βγάλει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης από την ύφεση.

Για να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών η κυβέρνηση της Ιταλίας πέτυχε πριν από μερικές εβδομάδες συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμφωνία επιτρέπει μεταξύ άλλων την πώληση κόκκινων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων και την παροχή κρατικών εγγυήσεων για τουλάχιστον ένα μέρος των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.

© Bloomberg News