Χρυσή (2004) και χάλκινη (2008) ολυμπιονίκης, τέσσερις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια και άλλες τρεις πρωταθλήτρια Ευρώπης, η Σοφία Μπεκατώρου νόμιζε ότι τα είχε ζήσει όλα.

Ομως η χρονιά που διανύει τώρα ως μέλος του ελληνικού πληρώματος του «Nacra 17» είναι αναμφίβολα η πιο συναρπαστική στην πλούσια καριέρα της 39χρονης (μακράν η κορυφαία ελληνίδα αθλήτρια της ιστιοπλοΐας) Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία, λες και ήταν χθες, ετοιμάζεται να λάβει μέρος στους 4ους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας της σε 3η διαφορετική κλάση. Μάλιστα ως κυβερνήτης σε ένα σκάφος όπου τη θέση αυτή κατέχουν στην πλειονότητά τους άντρες.

«Ξέρεις καλά ότι αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο δεν είναι το πώς θα πάω σε μια τέτοια διοργάνωση, αλλά κυρίως το πώς θα τελειώσω» λέει στην «Ομάδα» η μαμά Σοφία, η οποία στα μικρά διαλείμματα που βρίσκεται στην Ελλάδα και στο σπίτι αφιερώνεται στα πιο όμορφα πλάσματα της ζωής της, τον γιο και την κόρη της.

Η μικρή Τζώρτζια μάλιστα (που γεννήθηκε το 2012) ήταν και ο λόγος που η Σοφία δεν διεκδίκησε καν πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου για να συνεχίσει τη χρυσή αλυσίδα που είχε ξεκινήσει με την «αυτοκόλλητη» Αιμιλία Τσουλφά (πρώτη συμμετοχή στα 470 στο Σίδνεϊ το 2000, χρυσές το 2004 στην Αθήνα σαρώνοντας ταυτόχρονα παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα) και έπειτα με τη Σοφία Παπαδοπούλου και τη Βιργινία Κραβαριώτη (χάλκινες στα Ινγκλινγκ το 2008 στο Πεκίνο).

Τώρα ετοιμάζεται για την 4η συμμετοχή της με τον Μιχάλη Πατενιώτη, που αντικατέστησε πριν από λίγο καιρό τον συνοδοιπόρο της εδώ και τρία χρόνια Κώστα Τριγκώνη, με τον οποίο τελικά σταμάτησαν γιατί «βλέπαμε ότι δεν είχαμε τα αποτελέσματα που θέλαμε. Ρίξαμε όλα τα σενάρια στο τραπέζι, μήπως συνεχίσει αυτός με άλλη παρτενέρ ή εγώ με άλλον και το συναποφασίσαμε. Χάρηκε για την πρόκρισή μας καθώς διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις» λέει η Σοφία Μπεκατώρου για τον Κώστα Τριγκώνη, που έχει γράψει τη δική του ιστορία αρχικά στα 470 με τον (τέως σύζυγο της Σοφίας) Ανδρέα Κοσματόπουλο και στη συνέχεια στα Tornado με τον Ντάνι Πασχαλίδη (μόνιμοι πρωταθλητές κόσμου).

«Αν και έχω μεγαλώσει πλέον, κάθε μέρα με αυτό το σκάφος ξέρω ότι δοκιμάζω τα όριά μου. Ο Μιχάλης (Πατενιώτης) έχει θέληση, ακούει, αλλά έχουμε πολλή δουλειά μέχρι το Ρίο για να παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί» καταλήγει η Σοφία Μπεκατώρου, που αφιέρωσε αυτή τη (νέα) ολυμπιακή πρόκριση στην αγαπημένη της αδελφή Βαρβάρα, τη Βάρια όπως τη φωνάζουν, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.