Διπλό μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, να τελειώσουμε με τον ΙSIS και να τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος, ώστε να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του σήμερα το μεσημέρι με την πρόεδρο του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy» για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Κέρι Κένεντι, η οποία συνοδευόταν στο Προεδρικό Μέγαρο από την πρέσβειρα Kαλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

«Να μεταφέρετε στη χώρα σας, τη μεγάλη χώρα σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αυτό το “βαρύ”, πραγματικά, όνομά σας, αλλά και τη δική σας πολύ μεγάλη ιστορία, ότι όλος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να έχει δύο στόχους αυτή τη στιγμή: Πρώτον, να τελειώσουμε με τον ΙSIS. Δεν είναι νοητό για τον πολιτισμό και την δημοκρατία μας να υπάρχει αυτή η εστία νέας βαρβαρότητας, που λέγεται ISIS. Και, δεύτερον, πρέπει να τελειώσει άμεσα ο πόλεμος και να επανέλθουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στην κ. Κένεντι.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι « αυτοί οι πρόσφυγες -και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη ιδιομορφία- δεν έφυγαν αναζητώντας την μοίρα τους σε άλλες Χώρες της Ευρώπης. Έφυγαν γιατί υπήρχε ο πόλεμος. Άρα, η δικαίωσή τους δεν σημαίνει απλώς να τους παράσχουμε φιλοξενία εδώ. Είναι να τους εξασφαλίσουμε τις εστίες τους, τις οποίες τις στερήθηκαν χωρίς τη θέλησή τους». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που πρέπει όλη η κοινή γνώμη στις Ηνωμένες Πολιτείες να το αντιληφθεί το συντομότερο δυνατό».

Παράλληλα, τόνισε ότι «για μας, τους Έλληνες, με βάση την ιστορία και τον πολιτισμό μας, οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται υπό όρους ανθρωπισμού, όπως ταιριάζει στους αρχαίους ικέτες, οι οποίοι ζητούσαν προστασία. Και αυτό μας το έχει διδάξει η ίδια μας η Ιστορία». Ωστόσο, υπογράμμισε, πως «σε ό,τι αφορά τους τρομοκράτες, και ιδίως τους τζιχαντιστές τρομοκράτες, θεωρούμε ότι είναι εκπρόσωποι μιας νέας βαρβαρότητας και διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και έτσι πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε».

Από την πλευρά της η κ. Κένεντι, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την συνάντηση, εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός ότι βρίσκεται στην Ελλάδα και υπενθύμισε το πόσο αγαπούσε ο πατέρας της τον ελληνικό πολιτισμό και τους Έλληνες, διότι εφηύραν τη Δημοκρατία.

«Πραγματικά, είχε ως σύνθημα στην ίδια του την ζωή τα λόγια του Αισχύλου: Δηλαδή ήθελε να επικρατήσει η ευγένεια στον κόσμο, να καθυποτάξουμε την αγριότητα του ανθρώπου. Και αυτό επιδιώκουμε να πράξουμε μέσω του Ιδρύματος και γι’ αυτόν τον λόγο βρισκόμαστε εδώ, στην Ελλάδα σήμερα» τόνισε η κ. Κένεντι.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες παρά την οικονομική κρίση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «προχθές ήμουν αρκετά τυχερή, γιατί μπορέσαμε να μεταβούμε μαζί με την κ. Βαρδινογιάννη στο Σχιστό. Και οφείλω να ομολογήσω ότι, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα, είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι υπήρξαν τόσο δεκτικοί και ανοιχτοί οι Έλληνες απέναντι σε αυτούς τους πρόσφυγες. Είναι εντυπωσιακή η συμπόνια που επέδειξαν οι Έλληνες απέναντί τους, τους υποδέχθηκαν, τους καλωσόρισαν».

Στην πρόσφατη επίσκεψή τους -μαζί με την κ. Κένεντι- στο Σχιστό αναφέρθηκε και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, την οποία χαρακτήρισε συγκινητική, ενώ εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή της, γιατί η κ. Κένεντι παρατήρησε ότι «ήταν πολύ ωραία οργανωμένο το camp».