Μέχρι το Πάσχα θα έχει αδειάσει το λιμάνι του Πειραιά, όπως εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Όπως τόνισε στο Mega, μέσα στο Σαββατοκύριακο αποχώρησαν 1.400-1.500 πρόσφυγες προς τον Ελαιώνα, ενώ δεν προστέθηκαν νέες ροές.

Υπό αυτό το πρίσμα, μέχρι το τέλος της εβδομάδα όπως σημείωσε «ο Πειραιάς θα έχει ανακουφιστεί».

Ο κ. Βίτσας ζήτησε μάλιστα τη βοήθεια όλων ώστε να πειστούν οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας όπου- όπως είπε- υπάρχουν 2.600 κενές θέσεις, ενώ μέχρι την Κυριακή θα έχει κατασκευαστεί και το μεγαλύτερο μέρος άλλων 10.000 θέσεων.

Μετά την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά, τόνισε ο υπουργός, θα αρχίσει η αντίστοιχη προσπάθεια για την Ειδομένη.

Σχετικά με τη διαδικασία της επαναπροώθησης προσφύγων προς την Τουρκία που ξεκίνησε το πρωί, ο κ. Βίτσας έκανε λόγο για πάνω από 200 άτομα που με ασφαλή και νόμιμο τρόπο μεταφέρονται στη γείτονα χώρα εκφράζοντας την ελπίδα για επιτυχή ολοκλήρωσή της.

Σημείωσε πως το βασικό στοιχείο για την ελληνική πλευρά θα είναι η διακοπή των προσφυγικών ροών εφόσον γίνει αντιληπτό από τους διακινητές ότι εφαρμόζεται η συμφωνία και επομένως δεν θα έχει λόγο κάποιος να πληρώνει χιλιάδες δολάρια ή ευρώ.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι το θέμα σχετίζεται και με την πληροφόρηση που δίνεται στους πρόσφυγες σε Ελλάδα και Τουρκία.

Αναφορικά με την πληροφορία ότι αυξήθηκαν οι αιτήσεις ασύλου από τους πρόσφυγες μετά τη συμφωνία με την Τουρκία, ο κ. Βίτσας την επιβεβαίωσε λέγοντας πως αυτό όντως συμβαίνει ιδιαίτερα στα νησιά.

Όπως εκτίμησε ο στόχος είναι η αίτηση και η εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής να έχουν ολοκληρωθεί σε 15 μέρες και στο σύνολό της να έχει κριθεί σε ένα μήνα.

Η αίτηση ασύλου όμως -τόνισε- δεν μπορεί να γίνει σε Πειραιά ή Ειδομένη αλλά σε κέντρα φιλοξενίας, ταυτοποίηση ή υποδοχής όπου οι πρόσφυγες θα τυγχάνουν αξιοπρεπούς διαμονής και σίτισης.

Σε σχέση με τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στη Χίο μεταξύ των ΜΑΤ και κατοίκων που αντιδρούσαν στη μεταφορά των προσφύγων, αναγνώρισε ότι ιδιαίτερα στα νησιά υπάρχει ένταση, πως η κυβέρνηση ελπίζει ότι δημιουργείται μια κατάσταση που θα διακόψει τις προσφυγικές ροές και θα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα πράγματα, αλλά εκτίμησε ότι έχει επιδειχθεί ανθρωπιά και αποφασιστικότητα αλλά και συνέπεια σε σχέση με τη συνθήκη της Γενεύης.

«Θέλει ψυχραιμία από όλες τις πλευρές» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι σε όλη τη διαδικασία του προσφυγικού η ελληνική αστυνομία «περισσότερο έχει κατηγορηθεί για αδράνεια και ανοχή».

Κυρίτσης: Η κατάσταση βελτιώνεται μέρα με τη μέρα

Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι «ο Πειραιάς θα αρχίσει να αδειάζει εντατικά από το τέλος της εβδομάδας».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε στον Observer περί ξεσπάσματος βίας από τους πρόσφυγες, ο κ. Κυρίτσης διευκρίνισε στον Σκαϊ ότι «οι αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας θα αποτρέψουν τα φαινόμενα βίας».

«Δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία, ο κόσμος πείθεται και μεταφέρεται. Η κατάσταση βελτιώνεται μέρα με τη μέρα» διαβεβαίωσε.

Ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι ο χώρος που θα διατεθεί για τους πρόσφυγες στον Σκαραμαγκά είναι συνολικής χωρητικότητας 3.000 ατόμων, φτιάχνεται τμηματικά και θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας.

«Στην Ειδομένη ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι έχουν κλείσει τα σύνορα, αιτήσεις ασύλου δεν θα γίνουν από άτυπες εγκαταστάσεις, αλλά από οργανωμένους χώρους φιλοξενίας» ξεκαθάρισε.

Όπως διευκρίνισε, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει αρκετά καλή εικόνα των ΜΚΟ, ωστόσο υπάρχουν και μικρές ομαδούλες που εμφανίζονται και εξαφανίζονται.