Με επίσημη επιστολή προς τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και επαφές με ηγέτες χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαντά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αποκάλυψη διαλόγων μεταξύ του Πολ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου από τα WikiLeaks, όπου προδιαγράφεται στρατηγική ασφυκτικής πίεσης προς την ελληνική πλευρά.

Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε ήδη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ενώ άρχισε κύκλο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ζήτησε επίσης από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκουαλτγιέρι, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

Ο επικεφαλής του κράτους και ο επικεφαλής της κυβέρνησης, στο μεταξύ τους διάλογο, σημείωσαν μεταξύ άλλων τα εξής:

Προκόπης Παυλόπουλος: «Όπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρώ ότι, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου».

Αλέξης Τσίπρας: «Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις Θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δε πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη».

Με δηλωσή της, νωρίτερα, η υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το κατά πόσον η στρατηγική της πρόκλησης συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλάδα την περίοδο του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί επίσημη γραμμή του Ταμείου.

Νωρίτερα, το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη διαρροή του Wikileaks της απόρρητης συνομιλίας Τόμσεν, Ντέλιας, Πέτροβα για την Ελλάδα.

Στη σύσκεψη συμμετετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει από την Ουάσινγκτον ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο κ. Τόμσεν διαφαίνεται ότι τηρεί έντονα εχθρική στάση εναντίον της χώρας μας και επικρίνει με τους Ευρωπαίους για το ζήτημα του χρέους.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος, ο διάλογος έγινε στις 19 Μαρτίου, ημέρα της αναχώρησης της κ. Βελκουλέσκου από την Αθήνα, γεγονός που πιθανόν συνεπάγεται ότι η υποκλοπή μπορεί να έγινε στην ελληνική πρωτεύουσα.