Εκατοντάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης βγήκαν στους δρόμους της Βραζιλίας εναντίον της απόπειρας αποπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, την οποία η ίδια απορρίπτει ως «απόπειρα πραξικοπήματος». Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει στην πρόεδρο να πάρει μία -μικρή- ανάσα, παίρνοντας το φάκελο Λούλα από τα χέρια του δικαστή Μόρου.

Oι αριθμοί στις φιλοκυβερνητικές κινητοποιήσεις έχουν τεράστιες αποκλίσεις αναλόγως των αναφορών -κατά την αστυνομία έφτασαν τους 150.000 συμμετέχοντες, κατά τους διοργανωτές τους 730.000- όμως στο κέντρο κάθε μεγάλης πόλης της Βραζιλίας ανέμιζαν το απόγευμα της Πέμπτης (τοπική) σημαίες με τη Ρούσεφ με το σήμα του Εργατικού Κόμματος.

Οι κινητοποιήσεις είχαν, συμβολικά, διοργανωθεί στην 52η επέτειο του πραξικόπηματος του 1964. Τα συνθήματα που ακούγονταν: «Υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία», «δεν θα υπάρξει πραξικόπημα».

Ο ίδιος ο Λούλα πάντως δεν έδωσε, τελικά, το «παρών», στην κεντρική συγκέντρωση της Μπραζίλια.

Η Ρούσεφ βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο αποπομπής της, για κατηγορίες που δεν αφορούν το σκάνδαλο Petrobras, ένας κίνδυνος που είναι αρκετά πιθανός μετά το ρήγμα στην κυβέρνηση και την απόσυρση του PMDB.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο προσπαθεί να συγκεντρώσει στήριξη στη Γερουσία, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές μέσα στο PMDB που επικρίνουν την απόσυρση από την κυβέρνηση -κάτι που, όπως αναφέρει το Reuters, μπορεί να είναι οιωνός διχογνωμίας στο κόμμα.

Στο ίδιο το πεδίο των δικαστικών διώξεων, το κυβερνητικό στρατόπεδο μπορεί να πάρει μία μικρή ανάσα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την υπόθεση Λούλα: Ο φάκελος του τέως προέδρου -τον οποίο η Ρούσεφ επανέφερε στην κυβέρνηση, δίνοντάς του ένα βαθμό ασυλίας- τελικά αφαιρέθηκε από τον δικαστή Σέρζιου Μόρου με απόφαση 8-2 των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση πιστεύει πως ο Μόρου έχει εξαπολύσει «εκστρατεία» απέναντί της. Ο Μόρου ήταν εκείνος που, λίγες ώρες μετά την υπουργοποίηση του Λούλα, είχε δημοσιεύεσει τη συνομιλία με την Ρούσεφ στην οποία η πρόεδρος φαινόταν να του λέει ότι τον φέρνει στην κυβέρνηση για να τον προστατεύσει από τη δίωξη.