Περίπου 800 άτομα έχουν φύγει από το hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο με προορισμό το λιμάνι του νησιού, όπου αναμένουν το πλοίο Blue Star 1. Στόχος των προσφύγων είναι να μπουν στο πλοίο με προορισμό τον Πειραιά, ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στον καπετάνιο του πλοίου δόθηκε εντολή να μην «δέσει» καθόλου στο νησί και να συνεχίσει για Πειραιά.

Μεγάλος αριθμός από τους 800 πρόσφυγες έχουν μπει στον χώρο του λιμανιού, στο σημείο που δένουν τα πλοία.

Επίσης, στο λιμάνι των Μεστών της Χίου κατευθύνεται το ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοίο Tera Jet, προερχόμενο από τη Μυτιλήνη. Αρχικά, είχε γίνει γνωστό ότι θα έφτανε στο λιμάνι της Χίου, όμως το σχέδιο άλλαξε στην πορεία και το πλοίο «δένει» στα Μεστά, όπου και θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Η «απόδραση» των προσφύγων από το hor spot ξεκίνησε από το πρωί. Αρχικώς, ομάδα περίπου 500 ατόμων, άντρες, γυναίκες και παιδιά, με όλα τα υπάρχοντά τους, άνοιξαν τα συρματοπλέγματα και, χωρίς να συναντήσουν εμπόδιο από την αστυνομική δύναμη της ΒΙΑΛ, εγκατέλειψαν τον χώρο.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο hot spot είναι πως οι Γιατροί του Κόσμου αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το κέντρο, καθώς τα γραφεία τους υπέστησαν ζημιές χιλιάδων ευρώ από τα επεισόδια. Tην ίδια απόφαση έλαβε και ο Ερυθρός Σταυρός, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Πολίτης της Χίου.

Δεν φεύγουν από τον Πειραιά

Αρνούνται να μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, καθώς, παρά το γεγονός ότι το πρωί κατέφθασαν δύο λεωφορεία με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων, μόνο 72 άτομα έχουν επιβιβασθεί σε αυτά.

Μεταφραστές καταβάλλουν προσπάθειες από το πρωί να πείσουν τον περισσότερο κόσμο να μετακινηθεί προς τα κέντρα φιλοξενίας, αλλά δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον.

Ακόμη ένα πούλμαν, το οποίο βρίσκεται στην Πέτρινη Αποθήκη με προορισμό και αυτό τον Κατσικά, παραμένει άδειο, ενώ βρίσκεται στο σημείο για περισσότερο από τρεις ώρες.

Πολλοί μετανάστες που έφθασαν χθες στον Κατσικά Ιωαννίνων προτρέπουν τους ομοεθνείς τους, μέσω κινητών τηλεφώνων, να μη μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο, σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση, βρίσκονται 5.350 άτομα.

Στα Ιωάννινα

Επεισοδιακή ήταν η επιχείρηση εγκατάστασης 210 προσφύγων και μεταναστών στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά Ιωαννίνων.

Επί ώρες, οι πρόσφυγες αρνούνταν να κατέβουν από τα λεωφορεία και να μπουν στις σκηνές, στο Κέντρο Φιλοξενίας και μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν από τις 9:30 το βράδυ μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, τελικά υποχώρησαν.

Ανάμεσά τους, ήταν και πολλοί πρόσφυγες που τραυματίστηκαν στο κεφάλι κατά τα προχθεσινά επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ πολλοί υποστήριζαν πως χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους, κατά την επιβίβαση στα λεωφορεία.

Όταν είδαν τους δημοσιογράφους, άρχισαν να διαμαρτύρονται, φωνάζοντας πως δεν θέλουν να μείνουν και επιθυμούν να γυρίσουν στον Πειραιά. Ορισμένοι μάλιστα πρόσφυγες που έχουν ήδη εγκατασταθεί στο Κέντρο Φιλοξενίας προέτρεπαν τους μετανάστες να φύγουν από την περιοχή.