Στην Ηλεία, σε πρώην τουριστικό χώρο στη Μυρσίνη Κυλλήνης, και σε χώρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων, μεταφέρθηκαν την Πέμπτη με οκτώ λεωφορεία από τον Πειραιά οικογένειες προσφύγων, συνολικά 532 άτομα, κυρίως από τη Συρία. Οι 318 μεταφέρθηκαν στην Ηλεία, 214 στα Ιωάννινα και 67 στην Χράνη Πιερίας.

Μετά και τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο λιμάνι, από το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία αποσυμφόρησής του, από τα 5.750 άτομα που φιλοξενούνταν μέχρι πρότινος εκεί.

Από νωρίς μεταφραστές και εθελοντές εξηγούσαν σε πρόσφυγες στην πύλη Ε-2 για ποιο λόγο θα πρέπει να μετακινηθούν και τους μιλούσαν για τις καλύτερες συνθήκες που θα έχουν στα κέντρα φιλοξενίας.

Με τη σειρά του το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτύπωσε ενημερωτικά φυλλάδια που θα πρέπει να μοιραστούν τις επόμενες ημέρες στους πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, όπου θα τους δίνονται εξηγήσεις γιατί θα πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Πάντως, ο επιπλέον χώρος που είχε αποφασιστεί να δοθεί στον Ελαιώνα ακόμα δεν είναι έτοιμος. Στην περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως από τα αρμόδια υπουργεία, θα μεταφερθούν εκεί 700 Αφγανοί.

Γ. Μώραλης: Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στο λιμάνι

Για κοινή διαπίστωση όλων, «και των εκπροσώπων της κυβέρνησης, των αρμοδίων υπουργών, του Λιμενικού και του προέδρου του ΟΛΠ, ότι δε μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά» μίλησε το πρωί ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος επισκέφθηκε τους χώρους όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια μεταξύ νεαρών αφγανών και σύρων προσφύγων, είπε ότι τα πράγματα δεν ξέφυγαν χθες βράδυ, αλλά έχουν ξεφύγει εδώ και πολύ καιρό, «απλά χθες είχαμε μία μεγαλύτερη ένταση από ό,τι τις προηγούμενες ημέρες».

Ο κ. Μώραλης υπογράμμισε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να παραμείνουν πλέον κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες στο λιμάνι του Πειραιά και πρόσθεσε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να απεμπλακεί αυτός ο κόσμος από το λιμάνι, κάτι που θα πρέπει να γίνει το συντομότερο.

«Είχαμε συμπλοκές και την περασμένη εβδομάδα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι, οργισμένοι, θυμωμένοι για το μέλλον τους, δεν μπορούν να παραμένουν εδώ με αυτούς τους όρους. Είναι, νομίζω, ξεκάθαρο από οποιονδήποτε έχει περάσει από το λιμάνι του Πειραιά. Είναι θέμα απόφασης και υλοποίησης όλων αυτών που λέμε και συζητούμε με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης» σημείωσε ο δήμαρχος Πειραιά.

Όπως είπε, ο δήμος δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης, πέρα από έναν συντονισμό, τον οποίο έκανε για τη σίτιση αυτών των ανθρώπων.

Ενταση σε Μυτιλήνη και Ειδομένη

Σε καθιστική διαμαρτυρία προχώρησαν σήμερα οι Πακιστανοί λαθρομετανάστες διαβιούντες στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας στη Μυτιλήνη.

Απο το μεσημέρι η διανομή του συσσιτίου γινόταν με συνδρομή αστυνομικών διμοιριών ενώ οι εντάσεις και τα επεισόδια μεταξύ των κρατουμένων λαθρομεταναστών είναι καθημερινά όλο και πιο έντονα.

Ανάλογες εικόνες έντασης σημειώθηκαν και στην Ειδομένη

Τη Δευτέρα ξεκινά η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, ενώ νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αναμένεται να αναχωρήσουν από την Ελλάδα με προορισμό την Τουρκία περίπου 500 μετανάστες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, βρίσκονται εν εξελίξει διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική πλευρά, υπό την αιγίδα της ΕΕ, για τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων της διαδικασίας επιστροφής.

Επίθεση ΝΔ στην κυβέρνηση για τα επεισόδια στο λιμάνι

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΝΔ για την κατάσταση στο λιμάνι και τα επεισόδια της περασμένης νύχτας: «Είναι πραγματικά τραγική η εικόνα της πατρίδας μας λίγους μήνες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, όπως τραγική και εξαιρετικά θλιβερή είναι και η εικόνα όλων αυτών των ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά τον ‘ανθρωπισμό’ της Αριστεράς του τίποτα».

Συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Κυριαζίδης, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αδυνατώντας να διαχειριστεί το πρόβλημα που η ίδια εδώ και ένα χρόνο δημιούργησε με την πολιτική των ανοικτών συνόρων και την αθρόα είσοδο στην χώρα προσφύγων και μεταναστών, εγκλωβισμένη πλέον μεταξύ των ιδεοληψιών της και του αριστερού ‘ανθρωπισμού’ της εξαθλίωσης επιλέγει να παραμένει θεατής σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο θέατρο του παραλόγου.

» Η πρωτοφανής προχειρότητα και οι διαρκείς αυτοσχεδιασμοί στη διαχείριση του προβλήματος οδηγούν τόσο την κοινωνία όσο και τους πρόσφυγες-μετανάστες στα όριά τους. Προκαλούνται ήδη αντιδράσεις που κινδυνεύουν να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο, όπως έγινε χθες στην Αθήνα, στο Πειραιά, στη Μόρια, στην Ειδομένη.

» Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, κυκλώματα εμπόρων ελπίδας και άγνωστες ΜΚΟ δρουν ανεξέλεγκτα εκτός νομιμότητας, προσβάλλοντας τις βασικές λειτουργίες και τους μηχανισμούς ενός σύγχρονου Κράτους δικαίου.

» Οι αστυνομικές Αρχές μεταβάλλονται άλλοτε σε διαιτητή και άλλοτε σε παρατηρητή, καθώς αυτό υπαγορεύουν οι εντολές που λαμβάνουν από τα συναρμόδια υπουργεία.

» Είναι πραγματικά τραγική η εικόνα της πατρίδας μας λίγους μήνες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, όπως τραγική και εξαιρετικά θλιβερή είναι και η εικόνα όλων αυτών των ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά τον ‘ανθρωπισμό’ της Αριστεράς του τίποτα.»