Στρατιώτης κατάφερε να επιβιώσει τρεις εβδομάδες στην ζούγκλα της κεντρικής Κολομβίας όπου έχασε τον προσανατολισμό του, τρώγοντας σπόρους και ωμό κρέας χελώνας αλλά και τραγουδώντας ραπ μελωδίες για να δώσει κουράγιο στον εαυτό του, γνωστοποίησαν την Τρίτη πηγές από τον στρατό της χώρας.

Ο Γιέφερ Ορλάντο Σάντσες Φονσέκα, 26 ετών, εντοπίστηκε «σώος και αβλαβής» από μονάδες του στρατού ξηράς στην πολιτεία Μέτα, μεταξύ του Βίστα Χερμόζα και του Πουέρτο Ρίκο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε η διοίκηση της κοινής δύναμης Omega.

Τον αναζητούσαν από την ημέρα που χάθηκαν τα ίχνη του, την 5η Μαρτίου, κατά τη διάρκεια περιπολίας σε αυτήν την πολιτεία όπου διατηρούν δυνάμεις οι αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (Farc) και άλλες παράνομες ένοπλες οργανώσεις.

«Περισσότεροι από 500 στρατιώτες συμμετείχαν στις έρευνες στην περιοχή, η πολεμική αεροπορία πραγματοποιούσε αναγνωριστικές πτήσεις» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση στην οποία προστίθεται ότι εκκλήσεις είχαν μεταδοθεί από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς εθνικής και τοπικής εμβέλειας.

Με γένια, βρώμικος και λίγο πριν την κατάρρευση από αδυναμία, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Κολομβίας, ο στρατιώτης εντοπίστηκε το πρωί της Δευτέρας από άλλον στρατιώτη.

«Εφαγα τη χελώνα ωμή…»

Ο επιζών περιέγραψε την Τρίτη στο ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol ότι όταν χάθηκε, δεν είχε μαζί του «ούτε τρόφιμα ούτε νερό, μονάχα πολεμοφόδια: το τουφέκι του, σφαίρες, κράνος, εκρηκτικές ύλες (…), ένα πόντσο, ένα τσεκούρι».

Διέσχιζε τη ζούγκλα μαζί με άλλους 40 στρατιώτες. «Περπατούσα τελευταίος, για να καλύπτω τους συντρόφους μου (…) μια στιγμή απροσεξίας, απομακρύνθηκα».

Αφού πέρασαν λίγες ημέρες, άρχισε να τρέφεται με ό,τι έβρισκε.

«Χάρη στην εκπαίδευση επιβίωσης από τον στρατό, έμαθα ότι μπορούμε να τρώμε ό,τι τρώνε οι πίθηκοι» είπε ο στρατιώτης, ο οποίος εκτίμησε μάλιστα το κρέας της χελώνας, το οποίο έφαγε μία φορά.

«Βρέθηκε στον δρόμο μου κι εγώ το εκμεταλλεύτηκα. Επρεπε να το φάω ωμό. Πεινούσα τόσο πολύ» δήλωσε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Tiempo, ο νεαρός τραγουδούσε ραπ μελωδίες για να δώσει κουράγιο στον εαυτό του.

Στον 26χρονο δόθηκε αναρρωτική άδεια καθώς υπέστη αφυδάτωση και υπερκόπωση, ο ίδιος ωστόσο διαβεβαιώνει ότι θα επιστρέψει στα καθήκοντά του στον στρατό μόλις αναρρώσει από την περιπέτειά του.