Η εταιρία General Dynamics Corp θα είναι ο ουσιαστικός κατασκευαστής στο πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής 12 νέων υποβρυχίων που θα έχουν δυαντότητα μεταφοράς πυρηνικών πυραύλων, βαλλιστικού τύπου.

Βασικός προμηθευτής στην υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος, θα είναι η εταιρία Huntington Ingalls Industries Inc, σύμφωνα με το πλάνο του αμερικανικού ναυτικού, το οποίο δημοσιοποιήθηκε χθες.

Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο ενοποιημένης κατασκευαστικής στρατηγικής (Submarine Unified Build Strategy) που υλοποιεί το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, αλλά και το οικονομικό κόστος που έχει προϋπολογιστεί σε σταθερά επίπεδα.

Τα νέα υποβρύχια θ’ αντικαταστήσουν τα πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Οχάιο, που υπηρετούν στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, με την General Dynamics να είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την παράδοση των νέων υποβρυχίων.

Η Huntington Ingalls θ’ αναλάβει το σχεδιασμό, αλλά και την κατασκευή βασικών τμημάτων και εξαρτημάτων των νέων υποβρυχίων.

Παράλληλα, η General Dynamics θα διατηρήσει το ρόλο του βασικού κατασκευαστή για τα συμβατικά υποβρύχια κλάσης Βιρτζίνια, τα οποία κατασκευάζει μαζί με την Huntington. Η κατασκευή αυτών των συμβατικών υποβρυχίων, αναμένεται να συνεχιστεί με ρυθμό δύο υποβρυχίων το χρόνο, μέχρι το 2023.

Οι πληροφορίες από τις αρμόδιες επιτροπές του αμερικανικού Κογκρέσου, αναφέρουν ότι το πρόγραμμα αντικατάστασης των υποβρυχίων κλάσης Οχάιο, είναι άμεσης προτεραιότητας προκειμένου ν’ αναβαθμιστεί η ικανότητα πυρηνικού πλήγματος του στόλου των αμερικανικών υποβρυχίων.