Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές έχουν αποδειχθεί ευέλικτες και στις εκτιμήσεις πως το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου θα οδηγούσε σε «παρακαμπτήριες» προς την Ευρώπη, προστίθενται αναφορές που θέλουν τους διακινητές ήδη να προετοιμάζονται για «Μεσογειακή Οδό».

Στοιχεία που επικαλούνται εφημερίδες δίνουν ενδείξεις πως υπάρχει προσανατολισμός για μεταφορά, από τον Απρίλιο, από τις νότιες τουρκικές ακτές απευθείας στην Ιταλία.

Στο τέλος του 2014 είχε ήδη αρχίσει να παρατηρείται το φαινόμενο των«πλοίων φαντασμάτων» στην Μεσόγειο: Πλοία έτοιμα για παροπλισμό που αγοράζονταν σε σχετικά χαμηλή τιμή για να μεταφέρουν εκατοντάδες πρόσφυγες στην Ιταλία.

Οι τωρινές αναφορές για τους σχεδιασμούς των διακινητών διαφέρουν στα μέσα -φαίνεται να προσανατολίζονται σε μικρότερα σκάφη- αλλά όχι στην διαδρομή.

Μεταξύ 3.000 και 5.000 ευρώ

Σύμφωνα με τη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία αναφέρει ότι έκανε έρευνα σε ομάδες διακινητών που έχουν τα στοιχεία τους στο Facebook, οι διακινητές ετοιμάζονται για νέα θαλάσσια διαδρομή μέσω της ανατολικής Μεσογείου προς την ιταλική χερσόνησο.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η «επιχείρηση» θα μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τις αρχές Απριλίου. Τα σκάφη, από ψαράδικα μέχρι μικρά εμπορικά πλοία, θα ξεκινούν από την τουρκική Αττάλεια, τη Μερσίνη (κοντά στα συριακά σύνορα) αλλά και την Αττική.

Οι οδηγίες που δίνονται στους πρόσφυγες και μετανάστες είναι να μένουν κρυμμένοι μέχρι τα σκάφη να περάσουν σε διεθνή ύδατα. Η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 5.000 ευρώ, σύμφωνα με την FAZ.

Oρισμένοι διακινητές θέλουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, να «προσφέρουν» ακόμη και δύο δρομολόγια την εβδομάδα ενώ ένας από αυτούς κάνει λόγο για μεταφορά ακόμη και 200 ατόμων με ένα σκάφος.

Πρόσκαιρη μείωση των προσφυγικών ροών

Σχεδόν μηδενικές είναι οι ροές προσφύγων  το τελευταίο 24ωρο και μέχρι το πρωί της Δευτέρα  στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου. Συνολικά στα νησιά αποβιβάσθηκαν μόλις 232 άτομα ενώ χθες μόλις 73.  Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα το Σάββατο, όπου συνολικά 78 πρόσφυγες έφθασαν σε Λέσβο και Κω.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από