Η ανατίναξη μνημείων στην αρχαία πόλη της Παλμύρας από τους τζιχαντιστές -ως «μήνυμα» με ακροατήριο ιδιαίτερα το «δυτικό κοινό»- είχε καλλιεργήσει μεγάλες ανησυχίες για την επιβίωση του αρχαιολογικού χώρου, όμως η πρώτη αποτίμηση των ζημιών μετά την εκδίωξη της ISIS δίνει λόγους για ελπίδες: «Περιμέναμε το χειρότερο, όμως σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι καλή» λένε οι αρχαιολόγοι.

Η ίδια η ανακατάληψη της πόλης έχει γίνει για τον Άσαντ ευκαιρία να ενισχύσει επικοινωνιακά την εικόνα του ως ο «μοναδικός» παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει τη Συρία σε διέξοδο – το καθεστώς δεν φείδεται πανηγυρικών τόνων που φτάνουν στο σημείο να δουν στην πτώση της Παλμύρας «αρχή της κατάρρευσης της ISIS».

Πέραν ωστόσο της καλλιέργειας τέτοιου κλίματος, οι πρώτες εικόνες από τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο φαίνεται ότι όντως δίνουν ελπίδες πως τα μνημεία δεν κινδυνεύουν με αφανισμό.

«Περιμέναμε το χειρότερο» είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο διευθυντής της συριακής αρχαιολογικής υπηρεσίας Μααμούν Αμπντουλκαρίμ. «Όπως ο χώρος είναι σε γενικές γραμμές σε καλή κατάσταση, κάτι που μας γεμίζει με απερίγραπτη χαρά» ανέφερε, δηλώνοντας αισιόδοξος πως ο χώρος μπορεί να αποκατασταθεί.

Ο ίδιος βρισκόταν ακόμη στη Δαμασκό, και επρόκειτο σύντομα να βρεθεί στα συνεργεία που θα κάνουν λεπτομερέστερη αυτοψία.

Ανέφερε πως θα εξεταστεί σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη πώς μπορούν να αποκατασταθού οι ναοί του Βάαλ και του Βήλου, τους οποίους είχαν ανατινάξει οι τζιχαντιστές.

Κατά τον ίδιο, η «καλύτερη είδηση» αφορά το Άγαλμα του Λέοντα, βάρους 15 τόνων που είχε καταστραφεί. Σύμφωνα με τον Αμπντουλκαρίμ, τα θραύσματά του μπορούν να συλλεχθούν στο σύνολό τους και το άγαλμα να αναστηλωθεί.