Τα δικαιώματα των προσφύγων είναι σεβαστά στην Ελλάδα δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο φύλλο της Πέμπτης της βελγικής εφημερίδας De Standaard υπό τον τίτλο «Κανείς να μην κουνάει το δάχτυλο στους Βέλγους».

Η συνέντευξη επικεντρώνεται περισσότερο στα θέματα ασφάλειας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να παρέχει πλήρη κάλυψη στο Βέλγιο απορρίπτοντας τις αιτιάσεις που διατυπώνονται σε βάρος της χώρας για ολιγωρία στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες των ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι τα ελληνικά hotspots μετατρέπονται σταδιακά σε κέντρα κράτησης, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει τα εξής: «Με πικραίνει να ακούω κάποιον να μας κατηγορεί ότι δεν σεβόμαστε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Στην συμφωνία για το προσφυγικό προβλέπεται ότι η Τουρκία πρέπει να τηρεί το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και δίνουμε μεγάλη έμφαση στην πλήρη συμμόρφωση (της Τουρκίας) με την Σύμβαση της Γενεύης».

«Δεν σκεφτόμαστε να οργανώσουμε φυλακές»

«Στις επαφές μας με την τουρκική ηγεσία δεν κρύβουμε τις πεποιθήσεις μας για την ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπληρώνει.

Σε ερώτηση εξάλλου που δέχεται για την κριτική που διατυπώνει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Γιούνκερ δίνει την εξής απάντηση: «Δεν έχω δει τη δήλωση αυτήν του Υπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αλλά ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης χειροκρότησε τις προτάσεις μας».

Και συνεχίζει: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί λειτουργούμε ως υπόδειγμα σε ό,τι αφορά τα hotspots. Για τον λόγο αυτόν θεωρώ καλό να μας απευθύνονται προειδοποιήσεις. Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν σκεφτόμαστε να οργανώσουμε φυλακές στην Ευρώπη αλλά το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε τη ζωή των προσφύγων πιο ευχάριστη».

«Η Κομισιόν παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για να βρεθούν λύσεις», καταλήγει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από