Πλήγμα για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας αποτελεί η αποχώρηση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εξαιτίας της διαφωνίας της με τη μετατροπή ορισμένων hotspot σε κλειστά κέντρα κράτησης και η απόφαση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» εξαιτίας της αντίθεσής τους με τις μαζικές απελάσεις προσφύγων που ορίζει η συμφωνία, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Στο μεταξύ, και νορβηγική ανθρωπιστική οργάνωση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναστέλλει τις δραστηριότητες της στην Χίο μετά τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

Η απόφαση του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC), μιας μεγάλης μη κυβερνητικής οργάνωσης παροχής βοήθειας, έρχεται μία ημέρα μετά την απόφαση της Υπατης Αρμοστείας.

Αξιωματούχος στο Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων είπε ότι ο τρόπος λειτουργίας του κέντρου στην Χίο άλλαξε «δραματικά εν μία νυκτί» από την Κυριακή, όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

«Πριν ήταν μια ανοικτή μονάδα υποδοχής και καταγραφής… Τώρα είναι ένα κλειστό κέντρο κράτησης» δήλωσε τηλεφωνικά από τη Χίο ο Νταν Τάιλερ, σύμβουλος της νορβηγικής ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της εντός του κέντρου καταγραφής στο νησί, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης διανομής νερού και ιματισμού καθώς και της συντήρησης των υπηρεσιών υδροδότησης καθώς και των υγειονομικών υπηρεσιών.

Υπατη Αρμοστεία και Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Η Υπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναστέλλει μέρος των δραστηριοτήτων που είχε αναπτύξει στα ελληνικά νησιά.

Μετά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας «οι χώροι αυτοί μετατρέπονται τώρα σε κέντρα κράτησης. Αναλόγως, και σύμφωνα με την πολιτική μας ενάντια στην υποχρεωτική κράτηση, έχουμε διακόψει ορισμένες από τις δράσεις μας σε όλα τα κλειστά κέντρα στα νησιά, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών μετακίνησης από και προς τους χώρους αυτούς» ανέφερε η Υπατη Αρμοστεία.

Παράλληλα, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσαν ότι σταματούν όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με τα hotspots στην Λέσβο και τη Σάμο.

Στις δραστηριότητες αυτές εντάσσονται η μεταφορά των προσφύγων στα κέντρα και η λειτουργία των ιατρικών κλινικών στο εσωτερικό τους.

Ωστόσο, η ανθρωπιστική οργάνωση θα συνεχίσει να παρέχει τις δραστηριότητες διάσωσης και της επείγουσας ιατρικής φροντίδας, όπως και το πρόγραμμα παροχής ψυχολογικών πρώτων βοηθειών για τους επιζώντες των ναυαγίων στην Λέρο και το Αγαθονήσι.

Εξάλλου, διευκρινίζεται ότι στην Λέσβο θα συνεχίσουν να λειτουργούν το διαμετακομιστικό κέντρο στον Μανταμάδο, όπου προσφέρονται στους νεοαφιχθέντες πρώτες βοήθειες, οι δράσεις θαλάσσιας διάσωσης στις βόρειες ακτές του νησιού και οι κινητές ιατρικές μονάδες για όσους βρίσκονται έξω από τα hotspots.