Βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook δείχνει ιάπωνα δημοσιογράφο, ο οποίος έχει εξαφανιστεί και θεωρείται ότι κρατείται όμηρος από μια πτέρυγα της Αλ Κάιντα στην Συρία, να διαβάζει μήνυμα για την οικογένειά του και την πατρίδα του.

«Γεια σας, είμαι ο Τζουμπέι Γιασούντα. Σήμερα, 16 Μαρτίου, έχω τα γενέθλιά μου», λέει ο άντρας με γενειάδα, ο οποίος φέρεται να είναι ο δημοσιογράφος που εξαφανίστηκε.

Ο άντρας κάθεται σε τραπέζι μπροστά από άσπρο τοίχο και λέει ότι του λείπει η οικογένειά του αλλά δεν μπορεί να βρίσκεται μαζί της. Είναι ντυμένος με σκουρόχρωμη ζακέτα και φορά μαντήλι στον λαιμό ενώ φαίνεται ήρεμος, σταματώντας μερικές φορές από την συγκίνηση. Το βίντεο κρατά ένα λεπτό και ο άντρας μιλάει στα αγγλικά.

Τα ειδησεογραφικά μέσα της Ιαπωνίας έχουν μεταδώσει ότι ο Γιασούντα απήχθηκε από το Μέτωπο Αλ Νόσρα αφού μπήκε στην Συρία από την Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο. Το δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο NHK ανέφερε ότι έχει μιλήσει τηλεφωνικά με τον άνθρωπο που ανάρτησε το βίντεο, και ο οποίος δήλωσε ότι του το έδωσε κάποιος που ζητά την απελευθέρωση του Γιασούντα.

Κυβέρνηση: Συγκεντρώνουμε στοιχεία

Ο υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα είπε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση είναι ενήμερη για το βίντεο και συγκεντρώνει και αναλύει πληροφορίες ώστε να σχηματίσει άποψη. «Η ασφάλεια των ιαπώνων υπηκόων είναι σημαντική ευθύνη της κυβέρνησης, οπότε χρησιμοποιούμε πλήρως μια πληθώρα από δίκτυα πληροφόρησης για να ανταποκριθούμε», δήλωσε.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την γνησιότητα του βίντεο ή να έρθει σε επαφή με την οικογένεια του Γιασούντα.

Αφού ο άντρας στο βίντεο εκφράζει την επιθυμία να αγκαλιάσει τη γυναίκα του, τους γονείς του και τον αδερφό του, προσθέτει: «Πρέπει να πω κάτι στην πατρίδα μου: όταν κάθεσαι εκεί, όπου και να είσαι, σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, και υποφέρεις από τον πόνο, δεν υπάρχει κανείς. Δεν απαντά κανείς. Δεν αντιδρά κανείς. Είσαι αόρατος».

Τον Δεκέμβριο, η οργάνωση Ανταποκριτές Χωρίς Σύνορα απέσυρε, ζητώντας συγγνώμη, αναφορά που δημοσιοποίησε σύμφωνα με την οποία ο Γιασούντα είχε απειληθεί με εκτέλεση στην Συρία. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει ότι αναζητούσε πληροφορίες.

Το Ισλαμικό Κράτος αποκεφάλισε δύο Ιάπωνες στην αρχή του 2015, έναν άντρα που είχε αυτοαποκαλεστεί σύμβουλος ασφάλειας και έναν βετεράνο πολεμικό ανταποκριτή. Οι αποτρόπαιες εκτελέσεις προσέλκυσαν την προσοχή της Ιαπωνίας αλλά η κυβέρνηση είπε ότι αρνείται να διαπραγματευθεί με τους τζιχαντιστές για την απελευθέρωσή τους.