Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες η υπόθεση των προσφύγων που από διάφορα περάσματα, μέσω χειμάρρων κατάφεραν να περάσουν την Κυριακή στο σκοπιανό έδαφος. Οι αρχές της ΠΓΔΜ κατηγορούν την Ελλάδα ότι τους ενθάρρυνε να κινηθούν με αυτό τον τρόπο, την ίδια ώρα που οι ελληνικές αρχές αναζητούν τους συντάκτες των φυλλαδίων, με τα οποία υποδείχθηκαν τα περάσματα από την περιοχή του Χαμηλού, στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Ηδη, εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα από περάσματα, και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, καθ΄υπόδειξη των σκοπιανών. Ωστόσο, περίπου 700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και οι αρχές της ΠΓΔΜ αναμένεται να ζητήσουν την επανεισδοχή τους στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση απαντά ότι αν υποβληθεί σχετικό αίτημα, αυτό θα εξεταστεί, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Πάντως, αυτό που είναι σαφές το μεσημέρι της Τρίτης, είναι πως η κυβέρνηση δεν έχει σαφή εικόνα για το τί έχει συμβεί ακριβώς στην Ειδομένη και πώς προκλήθηκε η «έξοδος» των προσφύγων.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, εξακολουθεί να απευθύνει έκκληση στους πρόσφυγες να δεχθούν να μεταφερθούν σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας, αφού τα σύνορα παραμένουν κλειστά.