Σε οργανωμένη και επικίνδυνη παραπληροφόρηση των προσφύγων μέσω φυλλαδίου που τους ενημέρωνε ότι μπορούν να περάσουν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, αποδίδει η κυβέρνηση τη μαζική προσπάθεια εξόδου από την Ειδομένη.

Σύμφωνα με δήλωση, πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, του εκπροσώπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης Γιώργου Κυρίτση «Υπάρχει ένα θέμα παραπληροφόρησης των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο διαπιστώσαμε με την κίνηση μεγάλης ομάδας προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή προς την ΠΓΔΜ».

Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της «φυλλάδια τα οποία δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη κίνηση, πάρα πολύ επικίνδυνη, διότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων οι οποίοι πέρασαν μέσα από χείμαρρους και ποτάμια».

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα φυλλάδια τα οποία διανέμονται, με ψέματα που λέγονται στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, όπως να μην μπαίνουν στα πούλμαν που διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία. Ολα αυτά είναι ψέματα» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

«Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευθούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας. Τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη» τόνισε ο ίδιος.

Και κάλεσε «τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους».

Παρατίθεται (σε ελληνική μετάφραση) το φυλλάδιο που μοιράστηκε στην Ειδομένη και το οποίο συνοδεύεται από χάρτη (ακολουθεί στα αραβικά):

«ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

1. Τα Ελληνο-Μακεδονικά (Σκοπιανά) σύνορα είναι κλειστά και θα παραμείνουν κλειστά.

2. Δεν θα υπάρχουν λεωφορεία ή τρένα να σας μεταφέρουν στην Γερμανία.

3. Το πιο πιθανό είναι πως όποιος θα μείνει στην Ελλάδα θα απελαθεί στην Τουρκία.

4. Οποιος καταφέρει να περάσει με μη νόμιμο τρόπο προς χώρες της Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης θα καταφέρει να παραμείνει. (Η Γερμανία ακόμα υποδέχεται τους πρόσφυγες).

5. Το πιο πιθανό είναι πως θα εκκενωθεί το CAMP της Ειδομένης τις επόμενες μέρες. Πιθανόν θα σας πάνε σε δομές της Ελληνικής Κυβέρνησης όπου από κει θα σας επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία.

Η ΛΥΣΗ

1. Ο Φράχτης που είναι τοποθετημένος μπροστά σας είναι για να σας αποπροσανατολίσει και να νομίζετε πως τα σύνορα είναι κλειστά. Ο Φράχτης τελειώνει στα πέντε (5) χιλιόμετρα από εδώ, όπου μετά δεν υπάρχει φράχτης να σας αποτρέψει να μπείτε στην Μακεδονία (Σκόπια). Μπορείτε να περάσετε από κει (κοιτάξτε τον χάρτη).

2. Εάν μετακινηθείτε σε μικρές ομάδες ή μόνοι σας θα καταφέρει η αστυνομία των συνόρων ή ο στρατός να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει στην Ελλάδα.

3. Εάν όμως μαζευτείτε και περάσουν χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα δεν θα μπορέσει η Αστυνομία να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει.

Ας βρεθούμε την Δευτέρα και ώρα 14:00 στην είσοδο του CAMP για να περάσουμε τα σύνορα όλοι μαζί.

Σας παρακαλώ να κοιτάξετε τον χάρτη για να γνωρίζετε τη διαδρομή και τον τόπο συνάντησης».

Το «πέρασμα ελπίδας»

Το «πέρασμα ελπίδας» που αναζήτησαν εκατοντάδες μετανάστες, διασχίζοντας το ποτάμι με προορισμό τα Σκόπια, «διαφημίστηκε» μέσα από ένα φυλλάδιο που κυκλοφόρησε μυστηριωδώς στον καταυλισμό της Ειδομένης αργά το βράδυ της Κυριακής.

Το φυλλάδιο μάλιστα φέρεται να παρακινούσε τους ανθρώπους να περάσουν πεζή τα σύνορα, δείχνοντάς τους και συγκεκριμένα μονοπάτια.

Την ύπαρξη του φυλλαδίου επιβεβαίωσε μέσω twitter και το ανταποκριτής του περιοδικού Τime, Σάιμον Σούστερ που βρίσκεται στην Ειδομένη και παρακολουθεί την πορεία των προσφύγων.

«Η απόδραση από την Ειδομένη ήταν καλά οργανωμένη. Τα φυλλάδια που τυπώθηκαν καλούν τους πρόσφυγες να φύγουν κατά χιλιάδες προς τη Γερμανία. Μέχρι στιγμής όλα καλά. Η αστυνομία δεν επεμβαίνει», έγραψε.

Μάλιστα ο ανταποκριτής ανέφερε ότι τα φυλλάδια προπαγάνδιζαν ότι τα σύνορα έως της Γερμανία είναι ανοικτά: «Τα φυλλάδια έλεγαν: Η Γερμανία σας θέλει, οι Βαλκάνιοι θέλουν μόνο λεφτά. Εάν προχωρήσετε κατά χιλιάδες, τότε τα σύνορα θα ανοίξουν».

Στο Διαδίκτυο στήθηκε χορός διαδοχικών αναρτήσεων από ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις που έδειχναν τους πρώτους να περνούν τον παραπόταμο και παρακινούσαν κι άλλους να ακολουθήσουν.

Λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι το πρώτο tweet γράφει: «Εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ειδομένη και ξεκίνησαν για να βρουν ένα πέρασμα στην FYROM».

Δυο ώρες αργότερα ανεβάζουν φωτογραφίες με κόσμο που διασχίζει το ποτάμι και γράφουν: «Ακόμη περισσότεροι τώρα περνάνε το ποτάμι».

Γύρω στις 18:00 έγραψαν ότι σκοπιανοί στρατιώτες λένε πως θα επαναπροωθήσουν πίσω στην Ελλάδα τους πρόσφυγες: «Ενα μέρος της πορείας κατάφερε να φτάσει στον φράχτη. Οι υπόλοιποι ακόμη ψάχνουν εναλλακτικές διαδρομές».