Η συνεδρίαση των μελών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) που ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως μετά τα μέτρα νέας νομισματικής χαλάρωσης που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να γίνουν τα εξής:

1. Οι αξιωματούχοι της Fed θα κάνουν λόγο για συνεχιζόμενη ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ και για δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Θα πουν όμως ότι ο κίνδυνος για μισθούς και πληθωρισμό δεν έχει περάσει.

2. Θα επαναλάβουν τις ανησυχίες τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, αλλά δεν θα κάνουν λόγο για επέκταση της κρίσης αυτής στο εσωτερικό της χώρας.

3. Θα δηλώσουν ικανοποιημένοι από την επιστροφή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

4. Θα διατηρήσουν αμετάβλητη την πολιτική επιτοκίων της Fed.

5. Θα προετοιμάσουν τις αγορές για επιπλέον πιθανές νέες αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια από αυτές που έχουν ήδη προεξοφληθεί, αλλά θα το κάνουν προσεκτικά.

6. Θα κάνουν ξανά λόγο για την αβεβαιότητα που υπάρχει στην οικονομία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να παρακολουθούνται προσεκτικά όλα τα νέα στοιχεία με στόχο να είναι ευέλικτη η νομισματική πολιτική.

Εν ολίγοις, η Fed θα αναφέρει ότι η πολιτική της θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τα στοιχεία που δείχνουν την πορεία της οικονομίας. Η Τράπεζα ωστόσο θα αναφέρει με προσεκτικό τρόπο ότι –σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη, την Κίνα και την Ιαπωνία –θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει πολιτική αύξησης του κόστους δανεισμού σε δολάρια.

Ο Μοχάμεντ ελ Εριάν είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Εχει διατελέσει επικεφαλής της PIMCO