Μετρά 112 χρόνια και 179 ημέρες ζωής και σύμφωνα με το Γκίνες ο Γισραέλ Κριστάλ είναι αυτή την στιγμή ο γηραιότερος άνθρωπος στον πλανήτη.

Αν η ηλικία από μόνη της δεν φαίνεται εντυπωσιακή, τότε μία πρόσθετη πληροφορία για το ιστορικό του υπεραιωνόβιου προξενεί θαυμασμό: Εκτός από όλα τα άλλα, ο Κριστάλ έφτασε τόσων ετών καταφέροντας να επιζήσει και από το κολαστήριο του Άουσβιτς.

Η επιτροπή του βιβλίου Γκίνες που «παρακολουθεί» σε ποιον περνά κάθε φορά η σκυτάλη του γηραιότερου ανθρώπου στην υφήλιο παρέδωσε την Παρασκευή στον Κριστάλ το «πιστοποιητικό» πως κατέχει τον τίτλο, στο σπίτι του στη Χάιφα του βόρειου Ισραήλ.

Γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1903 στο Ζαρνόφ, το οποίο σήμερα ανήκει στην Πολωνία. Κατάφερε να επιζήσει του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, στον οποίο όμως, όντως ήδη ορφανός από μητέρα, έχασε και τον πατέρα του. Πήγε να ζήσει στο πολωνικό Λοτζ ως έφηβος.

Στον Β' Παγκόσμιο, με την εισβολή στην Πολωνία το 1939, μεταφέρθηκε στο γκέτο του Λοτζ. Τέσσερα χρόνια μετά, εκείνος κι όλη του η οικογένεια μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς.

Εκεί έχασε τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά, αλλά ο ίδιος γλίτωσε. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Ισραήλ, και βρίσκεται στη Χάιφα από το 1950.

Όταν ο Κόκκινος Στρατός είχε απελευθερώσει το ναζιστικό κολαστήριο, o Κρίσταλ ζύγιζε κάτι λιγότερο από 40 κιλά.  Μιλώντας μάλιστα στον Τύπο, απέδωσε εν μέρει την αντοχή του και σε αυτό: «Δεν υπήρχε φαγητό στα στρατόπεδα, έτρωγα ό,τι μου έδιναν. Τρώω για να ζήσω, δεν ζω για να τρώω, δεν χρειάζεσαι ποτέ υπερβολές, κάθε τι υπερβολικό δεν είναι καλό» είπε, τονίζοντας ότι δεν έχει απάντηση στο ερώτημα «ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από