Την ανάγκη «στις 17 και 18 Μαρτίου να υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση που να λέει πού θα μετεγκατασταθούν και πώς οι 160.000 πρόσφυγες» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την Ειδομένη, την οποία επισκέφθηκε νωρίτερα, με κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει απεγκλωβισμός αυτή τη στιγμή των προσφύγων και να υπάρξει απεγκλωβισμός από αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει ως χώρα, ως ΕΕ και βεβαίως να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση των προσφύγων» δήλωσε στο Αθηναίκό Πρακτορείο, χαρακτηρίζοντας ντροπή όσα συμβαίνουν σήμερα στο προσφυγικό.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε τις συνθήκες στη Νέα Καβάλα και τα Διαβατά καλύτερες και πιο οργανωμένες από ό,τι στην Ειδομένη και προσέθεσε:

«Εδώ είμαστε στα σύνορα και ο κόσμος θέλει να φύγει, ψάχνει για ένα καλύτερο αύριο, και εδώ θα πρέπει να δώσει απάντηση η Ευρώπη σε αυτό το ζήτημα συνολικά. Δεν μπορεί να αφήσει χιλιάδες πρόσφυγες αυτή τη στιγμή σε αυτή την κατάσταση. Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή».

Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό, σημείωσε: «Η χώρα μας αυτό που πρέπει να κάνει και δεν κάνει είναι ο καλύτερος συντονισμός της κατάστασης για όσο καιρό βρίσκονται εδώ πέρα.

» Δυστυχώς, αυτό το οποίο διαπίστωσα και με τις συναντήσεις με τον δήμαρχο, αλλά και αυτό το οποίο βλέπω, είναι ότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος συντονισμός μεταξύ ΜΚΟ, τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους. Αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης, και δεν το έχει κάνει, δυστυχώς, και είναι πραγματικά κρίμα -γιατί είναι μια κυβέρνηση στην οποία βρίσκεται ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς- να βλέπουμε αυτές τις σκηνές σήμερα στην Ειδομένη».

Τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ συνόδευαν οι βουλευτές Σερρών Μιχάλης Τζελέπηε και Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανιτίδης.