Κατάργηση του ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, που πλέον θα προσανατολισθεί προς τη θρησκειολογία, προαναγγέλλει ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίοςθεωρεί την αναμόρφωση του μαθήματος προϋπόθεση για να παραμείνει υποχρεωτική η διδασκαλία του σε όλους τους μαθητές. Σε αντίθετη περίπτωση θα μετατραπεί σε προαιρετικό.

Ο κ. Φίλης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής δηλώνει γιατις επισκέψεις μητροπολιτών στα σχολεία ότι «το υπουργείο δεν μπορεί να επιτρέπει σε οποιονδήποτε ιδιώτη ή φορέα να παρεμβαίνει στη διδασκαλία», ενώ προαναγγέλλει νέο νόμο για τα ιδιωτικά σχολεία. «Τα ιδιωτικά σχολεία, σύμφωνα με ρητή συνταγματική επιταγή, αποτελούν τμήμα του ενιαίου εκπαιδευτικού συστήματος παρέχοντας το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης υπό την εποπτεία του κράτους. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο οι δράσεις τους, τα τυπικά προσόντα και οι εργασιακές σχέσεις των διδασκόντων, να βρίσκονται υπό την εποπτεία των εκπαιδευτικών αρχών και όχι του υπουργείου Εργασίας, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Οι απολύσεις στα ιδιωτικά πρέπει να είναι αιτιολογημένες, όπως εξάλλου προβλέπει και ο Αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Χάρτης Δικαιωμάτων που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Σύντομα θα φέρουμε σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή».

Ο κ. Φίλης, μάλιστα, αναφορικά με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, υποστήριξε πως «ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Μάρτιος του 2015, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, όπου η κρίση του προσφυγικού αναδιατάσσει τον πολιτικό χάρτη και διατρέχει και τη συντηρητική παράταξη, η οποία διχάζεται ανάμεσα σε ξενοφοβικούς ευρωσκεπτικιστές και σε οπαδούς μιας συντηρητικής μεν, ευρωπαϊκής δε προσέγγισης. Ανάμεσα στους τελευταίους συγκαταλέγεται και η καγκελάριος Μέρκελ».