O υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Κρίστιαν Γιένσεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, καταφέρθηκε την Τετάρτη εναντίον της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ για τον τρόπο που χειρίζεται την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.

Ο Γιένσεν εξαπέλυσε «βέλη» τόσο για την πολιτική υποδοχής από το Βερολίνο περισσότερων του ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών, όσο και για τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισε προσωπικά η Μέρκελ στην καταρχήν συμφωνία στις αρχές της εβδομάδας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

«Η Μέρκελ αιφνιδιάστηκε από τον αριθμό των προσφύγων που εισήλθαν στην Γερμανία (…). Πιστεύω ότι στην αρχή δεν είχε προβλέψει το εύρος του προβλήματος» τόνισε ο Γιένσεν σε ομιλία που εκφώνησε σε κέντρο μελετών στην Ουάσιγκτον.

«Η Μέρκελ έστειλε προσκλήσεις στους πρόσφυγες»

Οδανός υπουργός αναφέρθηκε με σκωπτική διάθεση στο γεγονός ότι η Ανγκελα Μέρκελ «κατηγορήθηκε πως έστειλε προσκλήσεις στους πρόσφυγες σε ολόκληρο τον κόσμο: «ελάτε στην Γερμανία, είστε καλοδεχούμενοι, εμείς σας διαθέτουμε στέγη κι εργασία»», προτού διαφοροποιήσει την θέση της και επιχειρήσει «να διευθετήσει, με καθυστέρηση, το πρόβλημα».

«Αφού έκανε πάρα πολύ λίγα και τα έκανε πάρα πολύ αργά, αναλαμβάνει τώρα τις ευθύνες της και πιστεύω ότι κάνει μια τεράστια και καλή δουλειά» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ωστόσο, η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης «πρέπει ενδεχομένως να θυμάται να ενημερώνει και να ακούει διότι όσο ισχυρή και μεγάλη κι αν είναι, η Γερμανία δεν μπορεί να αποφασίζει για τους υπόλοιπους 27» της ΕΕ.

Η Ανγκελα Μέρκελ, άλλωστε, «αναλαμβάνει πραγματικά τις ευθύνες της, ωστόσο θα έπρεπε λίγο περισσότερο» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας.