Πρόγραμμα αποτροπής τροχαίων ατυχημάτων μέσω της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ιδιαιτέρως επικίνδυνων τροχονομικών παραβάσεων αρχίζει από την Τρίτη 15 Μαρτίου η Ελληνική Αστυνομία.

Ο σχεδιασμός του πραγματοποιήθηκε βάσει της ποιοτικής ανάλυσης και αξιολόγησης στατιστικών στοιχείων και δεδομένων για τα τροχαία ατυχήματα και η εφαρμογή του αποσκοπεί, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα.

Οι επικίνδυνες παραβάσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας, κράνους και παιδικών καθισμάτων, η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, η υπερβολική ταχύτητα, η κυκλοφορία οχήματος που δεν έχει περάσει από τεχνικό έλεγχο και η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Από την ερχόμενη Τρίτη, σε εβδομαδιαία βάση κλιμάκια αστυνομικών των Υπηρεσιών Τροχαίας θα ενημερώνουν τους οδηγούς και θα ενεργούν ελέγχους στο οδικό δίκτυο για αυτές τις επικίνδυνες παραβάσεις, υπό τον επιτελικό συντονισμό και εποπτεία της Διεύθυνσης Τροχαίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος προβλέπει την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίησή του, με τη διάθεση του απαραίτητου προσωπικού της Τροχαίας, του αναγκαίου αριθμού περιπολικών και συμβατικών οχημάτων, καθώς και μοτοσικλετών με ανάλογο εξοπλισμό.

Περισσότερες συμβουλές και ενημέρωση για θέματα οδικής ασφάλειας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές/Τροχαία-Οδική ασφάλεια».