«Πραγματοποιούμε συναυλίες δείχνοντας ότι η καλή μουσική ξεκινάει “πίσω απ’ την κουρτίνα” με το καλό και κυρίως φιλικό κλίμα της ομάδας! Αν και ακόμα είναι κάτι καινούργιο στον κόσμο, το μουσικό σχήμα μας αρχίζει να κάνει συναυλίες με σκοπό να μοιραστεί αυτή τη γοητεία που εκπέμπει η μουσική μπαρόκ». Με αυτά τα λόγια συστήνονται συνήθως οι μουσικοί της ορχήστρας Baroque Project, η οποία δημιουργήθηκε πέρυσι την άνοιξη. Τον Ιούνιο του 2015 έδωσε την πρώτη της συναυλία και απέδειξε τις δυνατότητές της με ένα πρόγραμμα ιταλικής μπαρόκ μουσικής, ιδιαίτερης ευαισθησίας. Κι αυτό επειδή οι επιλογές του προγράμματος ήταν γνωστά, αλλά και σπάνια Concerti Grossi και Concerti για βιολί των Βιβάλντι, Κορέλι, Λοκατέλι κ.ά.

Η ορχήστρα Baroque Project αποτελείται από έξι βιολιά, βιόλα, τσέλο, κοντραμπάσο και τσέμπαλο. Χαρακτηριστικό της είναι ότι τα μέλη της λειτουργούν τόσο ως παίκτες ορχήστρας όσο και ως σολίστες και με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται πολυσχιδής και αυτάρκης: ένα σύνολο που βασίζεται στις δικές του δυνάμεις. Σκοπός της ορχήστρας είναι να εξερευνά το ρεπερτόριο της μπαρόκ αλλά και ενίοτε πιο ύστερης μουσικής και να επιλέγει έργα που με τη δύναμη και την ποιότητά τους προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις στους μουσικούς της ορχήστρας, μεταδίδοντάς αυτή την ενέργεια στο κοινό, που ως τελικός αποδέκτης επιθυμεί να απολαύσει δυνατές συναυλίες έξω από τα συνηθισμένα.

ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΕΣ. Οι «Εκλεκτικές συγγένειες» είναι η τρίτη συναυλία της και η πρώτη το 2016. Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ο σημαντικότερος συνθέτης της εποχής μπαρόκ και όχι μόνο, αποτελεί την κεντρική επιλογή στο πρόγραμμα που περιλαμβάνει δύο από τα γνωστότερα και πιο αγαπημένα κοντσέρτα: το διπλό κοντσέρτο για βιολί BWV 1043 και το κοντσέρτο για τσέμπαλο σε ρε ελάσσονα BWV 1052, μαζί με έργα των Βιβάλντι και Φραντζέσκο Μπαρτολομέο Κόντι. «Μας συναρπάζει η ιδέα πως οι “συγγένειες” μεταξύ συνθετών και έργων, που δεν ήταν καθόλου ασυνήθιστες την εποχή του μπαρόκ, δηλώνουν μεγάλη εκτίμηση» λέει ο αναγνωρισμένος τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοϊδάς, που έχει την καλλιτεχνική διεύθυνσης της ορχήστρας. «Αφορμή για μια τέτοια εκλεκτική συγγένεια αποτελεί το κοντσέρτο του Βιβάλντι που επιλέξαμε, για τέσσερα βιολιά, βιολοντσέλο και ορχήστρα σε σι ελάσσονα RV 580. O Μπαχ θεωρούσε το κοντσέρτο αυτό τόσο συναρπαστικό ώστε το μετέγραψε για τέσσερα τσέμπαλα και ορχήστρα. Ο ιταλός συνθέτης Κόντι, από την άλλη, οφείλει τη φήμη του σε μια άλλη συγγένεια: ο Μπαχ αγαπούσε ιδιαίτερα την καντάτα του “Languet anima mea” για σοπράνο και έγχορδα, την οποία διασκεύασε ελαφρώς και παρουσίαζε συχνά στη Λειψία».

info

«J.S. Bach και εκλεκτικές συγγένειες», 28 Φεβρουαρίου, στις 20.30. Είσοδος 7, 12 ευρώ. Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138. Μια συνδιοργάνωση της Music Is και Baroque Project Orchestra