Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Κίνα κατέληξαν σε συμφωνία επί ενός σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το οποίο θα επεκτείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας εξαιτίας των πρόσφατων δοκιμών ενός πυρηνικού όπλου και ενός βαλλιστικού πυραύλου στις οποίες προέβη, κι ελπίζουν να το υποβάλουν προς συζήτηση και ψήφιση στο ΣΑ τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Δύο διπλωμάτες κρατών μελών του Συμβουλίου που ζήτησαν να μην κατονομαστούν ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο κατέληξαν σε συμφωνία και το κείμενο θα υποβληθεί για συζήτηση και ψήφιση σύντομα. Οι δύο δυνάμεις, που έχουν δικαίωμα βέτο, διαπραγματεύονταν επί του σχεδίου αυτού επί επτά εβδομάδες, μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ την 6η Ιανουαρίου.

«Είναι ένα ουσιώδες, μακροσκελές, πλήρες σχέδιο... το οποίο ελπίζω θα υιοθετηθεί τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο ένας διπλωμάτης. Υπήρχαν πολλά σημεία τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες, πρόσθεσε, αλλά πλέον «υπάρχει συμφωνία».

Οι διαφωνίες

Η Κίνα και οι ΗΠΑ διαφωνούσαν για το πόσο σθεναρή θα πρέπει να είναι η αντίδραση του ΟΗΕ στην πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ. Ενώ η Ουάσιγκτον επέμενε σε βαριές κυρώσεις, το Πεκίνο έδινε έμφαση στον διάλογο και σε μέτρα μη διάδοσης.

Οι δύο διπλωμάτες δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τις κυρώσεις που προβλέπει το σχέδιο.

Δυτικοί διπλωμάτες είχαν πει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ανάμεσα στα μέτρα που η Ουάσιγκτον πίεζε το Πεκίνο να αποδεχθεί ήταν ο περιορισμός της πρόσβασης της Βόρειας Κορέας σε διεθνή λιμάνια, αλλά και των βορειοκορεάτικων τραπεζών στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στην Βόρεια Κορέα επιβάλλονται κυρώσεις του ΟΗΕ από το 2006, λόγω των επανειλημμένων πυρηνικών δοκιμών και δοκιμαστικών εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων. Πέραν του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών, η Πιονγκγιάνγκ απαγορεύεται να εισάγει και να εξάγει πυρηνική και πυραυλική τεχνολογία και αγαθά πολυτελείας.

Προχθές Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Κίνας έκαναν σαφές ότι οι χώρες τους βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία για μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή κυρώσεων στην Βόρεια Κορέα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από