Τη στήριξη του τουριστικού τομέα της χώρας μέσω χρηματοδότησης 255 εκατ. τουρκικών λιρών (87 εκατ. δολαρίων) ανακοίνωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Όπως δήλωσε, η οικονομική αυτή υποστήριξη θα επιτρέψει στις εταιρίες του τουρκικού τουριστικού τομέα που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα να προχωρήσουν ακόμη και σε αναδιάρθρωση των χρεών τους.

Παράλληλα, απέδωσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρκικός τουρισμός στην ένταση που έχει διαμορφωθεί στο διμερές πλαίσιο σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ρώσοι τουρίστες θα επιστρέψουν και πάλι στην Τουρκία.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας «πάγωσαν» στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και αμέσως μετά την κατάρρευση ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους Su-24, στη συνοριακή γραμμή Τουρκίας-Συρίας, με την επίσημη τουρκική αιτιολογία ότι παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο για 17 δευτερόλεπτα.

Η Τουρκία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός και για τους Γερμανούς τουρίστες, αλλά η ζήτηση του τουρκικού τουριστικού προϊόντος παρουσίασε μείωση στη γερμανική αγορά, μετά το θάνατο 10 Γερμανών τουριστών από βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολης τον Ιανουάριο.

Εν τω μεταξύ, ο τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία, ενώ τόνισε ότι ενδεχόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση σε συριακό έδαφος θα πρέπει να διεξαχθεί με τη συμμετοχή όλων των χωρών που συμμετέχουν στη διεθνή συμμαχία, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.