Ως παραβίαση της συμφωνίας που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής, χαρακτηρίζειο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια, που έχει ως αποτέλεσμα να συνωστίζονται στην Ειδομένη περισσότεροι από 4.000 μετανάστες.

«Ήταν μια εξέλιξη που παραβιάζει τη συμφωνία που κάναμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στο κανάλι της Βουλής την Κυριακή το βράδυ, ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας.

«Έχουμε ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις» πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας καθώς όπως είπε «η παραβίαση αυτή έγκειται στο ότι αλλάζει το Status quo».

Τις τελευταίες ώρες, τα Σκόπια σταμάτησαν να επιτρέπουν τη διέλευση Αφγανών από τα σύνορά με την Ελλάδα, μετά από ανάλογη κίνηση της Σερβίας, βορειότερα στον βαλκανικό διάδρομο. Μέχρι πρότινος, υπενθυμίζεται, επιτρεπόταν διέλευση σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.

Επιπλέον, οι Αρχές των Σκοπίων πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους εγγράφων σε όλους τους πρόσφυγες, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μόνο αν έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα των ελληνικών Αρχών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η ροή για όσους επιτρέπεται η διέλευση – σε Σύρους και σε Ιρακινούς πλέον- είναι εξαιρετικά αργή, καθώς περνάνε περίπου 100 άτομα ανά ώρα.

Η νέα αυτή κατάσταση έχει δημιουργήσει το αδιαχώρητο στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων στην Ειδομένη, όπου βρίσκονται περίπου 1.500 άτομα, ενώ περίπου άλλα 4.000, τα οποία αποβιβάστηκαν από 80 λεωφορεία που ήρθαν από την Αθήνα, αναμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου.

Κάποιοι από αυτούς αποφάσισαν να φθάσουν έως την ουδέτερη ζώνη περπατώντας -μια απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Νατάλια Κορντίκι ανέφερε, όπως μεταδίδει το Associated Press, πως η απόφαση της ΠΓΔΜ ακολουθεί το «ντόμινο» περιορισμών που είχε ξεκινήσει από βόρειους γείτονες.

«Η σερβική πλευρά σταμάτησε την είσοδο σε αφγανούς πρόσφυγες» είπε η εκπρόσωπος, λέγοντας πως το Βελιγράδι «δεν έδωσε εξήγηση» για την κίνησή του.