Σωτήρια μπορεί να αποδειχθεί για χιλιάδες ανθρώπους μία απλή συνήθεια στην τουαλέτα, σύμφωνα με την αρμόδια υγειονομική Αρχή της Αγγλίας.

Η συνήθεια αυτή είναι να κοιτάτε πάντοτε το χρώμα των ούρων σας πριν τραβήξετε το καζανάκι, ώστε να αντιληφθείτε αμέσως αν τυχόν έχουν αίμα και να σπεύσετε δίχως καθυστέρηση σε έναν γιατρό.

Αν και η παρουσία του αίματος δεν σημαίνει υποχρεωτικώς ότι συμβαίνει κάτι απειλητικό για τη ζωή, μερικές φορές είναι ένδειξη καρκίνου της ουροδόχου κύστεως ή του νεφρού και η έγκαιρη διάγνωση έχει ζωτική σημασία, τονίζει ο οργανισμός Public Health England (PHE) που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας.

Ο ΡΗΕ άρχισε μία νέα ενημερωτική εκστρατεία γι’ αυτό ακριβώς το θέμα. Τιτλοφορείται «Look before you flush» (Κοίτα πριν τραβήξεις) και στόχο έχει τη δραστική μείωση των θανάτων από τους συγκεκριμένους καρκίνους.

Στην Αγγλία καταγράφονται ετησίως 17.450 κρούσματα των δύο καρκίνων, με 7.600 από τους ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας τους.

Ο οργανισμός τονίζει ότι αν κάποιος δει αίμα στα ούρα του, δεν πρέπει να περιμένει να ξανασυμβεί, αλλά να απευθυνθεί αμέσως σε έναν γιατρό, ο οποίος θα εκτιμήσει το ατομικό του ιστορικό και θα αποφανθεί αν και τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον PHE, το αίμα στου ούρα αποτελεί σύμπτωμα στους μισούς καρκίνους της ουροδόχου κύστεως και στο σχεδόν 20% των καρκίνων του νεφρού, που συνήθως (στο 90% των περιπτώσεων) εκδηλώνονται σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Πέραν των ούρων, να ελέγχεται κάθε φορά και τα κόπρανά σας: εάν αλλάξει το χρώμα τους (ιδίως αν γίνουν μαύρα, σκούρα κόκκινα, ωχρά) ή αποκτήσουν βλέννες, αυτό είναι πιθανή ένδειξη κάποιου προβλήματος στο έντερο, όπως ένας πολύποδας ή ακόμα και καρκίνος.

Σημειώνεται ότι το χρώμα των ούρων, δεν είναι ενδεικτικό μόνο για καρκίνο, αλλά για πολλές άλλες παραμέτρους της υγείας.

Αν λ.χ. είναι σκούρο κίτρινο, πιθανώς δεν είστε καλά ενυδατωμένοι και χρειάζεστε περισσότερα υγρά, αν είναι καφέ ενδέχεται να έχει σοβαρή αφυδάτωση ή ηπατική νόσο, και αν είναι ροζ ή κόκκινο μπορεί να μην σημαίνει τίποτα ή να έχετε φάει παντζάρια, μούρα ή ραβέντι ή να έχετε πρόβλημα νεφρών, προστάτη ή ουρολοίμωξη και υπάρχει διαφυγή αίματος.

Αν, εξ άλλου, τα ούρα σας είναι περιστασιακά αφρώδη, δεν συμβαίνει κάτι, αλλά όταν ο αφρός είναι μόνιμος, μπορεί να τρώτε υπερβολικά πολλές πρωτεϊνες (π.χ. κρέας) ή να έχετε νεφρολογικό πρόβλημα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από