Αξιόποινες πράξεις που συνδέονται με τη δράση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» αποκάλυψε για δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία χρόνια η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Συγκεκριμένα μετά από παραγγελία της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση που αφορούσε στη χρηματοδότηση δύο προγραμμάτων που εκπόνησε η ΜΚΟ και συγχρηματοδότησε η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών την χρονική περίοδο 2000 και 2001 στην περιοχή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

Όπως είναι ήδη γνωστό για έξι προγράμματα συνολικού ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ η δικαστική έρευνα για την «αμαρτωλή» ΜΚΟ έχει ολοκληρωθεί και οι υπεύθυνοι έχουν παραπεμφθεί ήδη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Αυτή τη φορά οι εισαγγελείς εντόπισαν άλλα δύο προγράμματα για τα οποία παρανόμως χρηματοδοτήθηκε η ΜΚΟ με ποσό που φτάνει τα περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τα ευρήματα της προκαταρκτικής εξέτασης ήδη ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία και ψευδή βεβαίωση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου . Η ποινική δίωξη στρέφεται σε βάρος 13 τουλάχιστον υπαλλήλων του ΥΠΕΞ, ενώ για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις ελέγχεται ποινικά ο νόμιμος εκπρόσωπος της ΜΚΟ. Παράλληλα, οι εισαγγελικοί λειτουργοί ως όφειλαν διαβίβασαν αντίγραφα της δικογραφίας στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ευθύνης των πολιτικών τους προϊσταμένων την επίμαχη χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι :

*Η ΜΚΟ αμέσως μετά τη σύστασή της χρηματοδοτήθηκε με ποσά που ξεπερνούν τις 60.000 παρότι δεν πληρούσε την νόμιμη προϋπόθεση της διετούς λειτουργίας.

*Οι υποβληθείσες για έγκριση δαπάνες δεν αφορούσαν σε λειτουργικά έξοδα της ΜΚΟ ή των τοπικών οργανώσεων που υλοποιούσαν τα προγράμματα ,αλλά στην οργάνωση του γραφείου της ΜΚΟ ακόμα και σε χρόνο προγενέστερο της χρηματοδότησης με αγορά διαφόρων αντικειμένων, όπως έπιπλα, γραφική ύλη και άλλα αναλώσιμα , πληρωμή ΔΕΚΟ, κοινοχρήστων, αεροπορικά ταξίδια σε άσχετους με την υλοποίηση του έργου προορισμούς , δώρα με διάφορους αποδέκτες και γενικότερα δαπάνες που κάθε άλλο παρά είχαν οποιαδήποτε σχέση με το έργο της ΜΚΟ και την εκτέλεση των προγραμμάτων αποναρκοθέτησης.

*Δεν τηρήθηκε η υποχρέωση εκ μέρους της ίδιας της ΜΚΟ για συμμετοχή στα προς υλοποίηση προγράμματα με ποσοστό 25%

*Δεν συνδέθηκε η καταβολή των δόσεων με την υλοποίηση των προγραμμάτων που είχε αναλάβει , ενώ από κανένα έγγραφο δεν πιστοποιείται η παρακολούθηση και η εκτέλεση των προγραμμάτων .