«Αυτό το ζευγάρι δεν χωρίζει εύκολα», σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε ότι «με τον Πρωθυπουργό έχουμε μια φιλική, πολύ βαθιά σχέση. Είμαστε δύο άνθρωποι που πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στο σάπιο σύστημα της μεταπολίτευσης. Μέσα από δημοκρατικό διάλογο συνεργαζόμαστε, και βρίσκουμε μια κοινή συνισταμένη».

Επίσης, εκτίμησε ότι η τελική λύση – η ολοκλήρωση της αξιολόγησης – θα έχει επιτευχθεί μέχρι το Πάσχα των Καθολικών και θα είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που πιστεύουν κάποιοι που αντιπολιτεύονται, καθώς θα δώσει ώθηση στην χώρα.

Οσον αφορά τη στάση του στο θέμα του ασφαλιστικού, παρέπεμψε στο τελικό στάδιο και εκτίμησε ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα του χρέους.

Ερωτηθείς για την προοπτική της χώρας, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με αφορμή σενάρια περί του ενδεχόμενου εκλογών, σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας κ.λπ., ο κ. Καμμένος τόνισε ότι θα υπάρξει οικονομική και πολιτική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Αντίθετος με την εγκατάσταση προσφύγων στην Θράκη

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, στην διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε τη Δευτέρα το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, κατέστησε σαφές ότι είναι αντίθετος σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εγκατάστασης προσφύγων στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν θα αναλάβει τη σίτιση των μεταναστών με απευθείας ανάθεση. Θα υπάρξουν μόνο διαγωνισμοί σε τοπικό επίπεδο για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και σε ευρύτερο επίπεδο, στην βάση των στάνταρντς που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για τις προσφυγικές ροές και τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ για την ανάσχεσή τους τόνισε ότι η νατοϊκή δύναμη θα επιβλέπει τα πέντε σημεία όπου υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης των μεταναστών προερχομένων από την Τουρκία, η οποία θα έχει κόστος εάν δεν ικανοποιεί το αίτημα της αρμάδας και δεν σταματά τις ροές.

Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα υπάρχουν κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων καθώς τα τουρκικά πλοία θα δρουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τα ελληνικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το ΝΑΤΟ ήλθε γιατί η τουρκική ακτοφυλακή βοήθαγε το πέρασμα των προσφύγων στην Ελλάδα, τόνισε και πρόσθεσε πως τα νατοϊκά πλοία θα κάνουν επιτήρηση και παρακολούθηση και θα ειδοποιούν τα αντίστοιχες αρμόδιες αρχές. Εξασφαλίζεται η αρμοδιότητα του ελληνικού ΕΚΣΕΔ (Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης), πρόσθεσε.

Με ευθύνη της νατοϊκής δύναμης θα επιστρέφουν στην Τουρκία όσοι βγαίνουν από τα παράλια, ανέφερε και παρατήρησε ότι με την παρουσία του ΝΑΤΟ δεν θα λήξει η τουρκική προκλητικότητα αλλά θα διαπιστωθεί από τρίτο μάτι η παραβατικότητά της έναντι των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Επίσης σχολίασε ότι η Τουρκία θέλει την παρουσία του ΝΑΤΟ γιατί υπάρχουν 22 ρωσικά πλοία στο Αιγαίο και γνωστοποίησε ότι δεν υπήρχε αρνητική εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Το ΓΕΝ ζήτησε τα τουρκικά πλοία να επιχειρούν στα τουρκικά χωρικά ύδατα, να εξασφαλιστεί η ευθύνη του ενιαίου κέντρου συντονισμού έρευνας και διάσωσης στα ελληνικά χωρικά ύδατα και στον χώρο ευθύνης του, και να μην υπάρχει τουρκική διοίκηση στην νατοϊκή δύναμη. Και οι τρεις προϋποθέσεις ικανοποιήθηκαν.

Το ΝΑΤΟ αναγνώρισε τα αντίστοιχο κέντρο των δύο πλευρών, πρόσθεσε, και δεν θα εμπλακεί. Εξάλλου, ο υπουργός παρατήρησε ότι με βάση τη μέση γραμμή, τα Ιμια βρίσκονται καθαρά σε ελληνικά χωρικά ύδατα και επανέλαβε ότι ο μόνιμος έλληνας αξιωματικός στην αρμάδα έχει τη δυνατότητα βέτο σε όποιο μέρος των επιχειρήσεων.

Για τα αίτια του δυστυχήματος στην Κϊναρο

Οσον αφορά την αλλαγή του σχεδίου πτήσης για τη μετάβαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, ο κ. Καμμένος παρατήρησε ότι δεν χρειάσθηκε να ανεφοδιαστεί στην Ρόδο, καθώς τα καύσιμα έφθαναν για την απόσταση από την Αίγυπτο στο Ιράν.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την πρόταση της Τουρκίας για ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσό) για την μετάβασή του στο Ιράν και έδωσε εντολή για κατάρτιση νέου σχεδίου πτήσης που δεν περιέλαβε τελικά την Τουρκία, ανέφερε σχετικά με το θέμα της πρότασης της Τουρκίας να επιτρέψει την υπέρπτηση μόνο εάν δεχόταν η Ελλάδα ανεφοδιασμό αεροσκάφους στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσό).

Αν τολμήσει κανείς να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία θα υπάρξει απάντηση, δήλωσε σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος στην Κίναρο όπου τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Οσον αφορά στο θέμα των αιτίων του δυστυχήματος, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι:

– Στην περιοχή διεξαγωγής της άσκησης δεν υπήρχαν ξένα πλοία

– Τα ελικόπτερα αυτού του τύπου δεν επιδέχονται παρεμβολών στα όργανά τους, ωστόσο παρέπεμψε στο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής, η οποία θα εξακριβώσει τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

-Το υπουργείο θα επανεξετάσει το θέμα της πτώσης του ελικοπτέρου στα Ιμια για να μάθουν οι συγγενείς την αλήθεια και το ίδιο θα γίνει και με τους συγγενείς των θυμάτων του πρόσφατου δυστυχήματος.

Η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας στην Συρία, ξεκαθάρισε ο υπουργός Αμυνας.

Ο κ. Καμμένος απέκλεισε και το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας μας σε περίπτωση διεξαγωγής επιχειρήσεων στην Λιβύη. «Το θέμα των διευκολύνσεων στην βάση του ΝΑΤΟ το επεξεργαζόμαστε και ενεργούμε αναλόγως», είπε.